Foto: EPA-EFE/JARED WICKERHAM

Sedam dana pre početka sezone u NFL šampionatu navijače i članove najjačeg takmičenja sveta u američkom fudbalu zadesio je niz tragedija.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, u periodu od 2. do 4. septembra preminula su čak tri nekadašnja igrača ovog sporta.

Drugog dana septembra navijači Tampa Bej Bakanirsa su u šoku ispratili vest da je Kit Mekents, nekadašnja velika nada tima sa Floride i izbor prve runde na draftu 1990. godine, pronađen mrtav.

Mekents je u NFL stigao kao jedna od najvećih zvezda u istoriji koledž fudbala na poziciji u defanzivnoj liniji, bio je izabran u idealnu postavu na nivou čitave zemlje u konkurenciji koledža 1989. godine, a trebalo je da predstavlja zalog za budućnost Bakanirsa. Koliki talenat je bio u pitanju dovoljno govori i to što su Altanta Falkonsi odustali od izbora Mekentsa kao prvog izbora na draftu jer su se plašili da će imati problema sa kolenom.

Nakon velikih problema koje je imao sa Bakanirsima u prve dve sezone, 1993. godine je otpušten tokom trening kampa, odakle su ga „pokupili“ Nju Ingland Pejtriotsi, gde se nije zadržao zbog svog burnog temperamenta, da bi u naredne tri sezne igrao za Hjuston (tada) Ojlerse i kasnije Arizona Kardinalse, gde je 1995. godine i okončao kratku karijeru.

Po završetku NFL karijere, posvetio se ronjenju, radio je kao član priobalske policije, i to prvi tamne puti u istoriji Alabame, ali je ujedno i sam imao velikih problema sa zakonom, pošto je više puta hapšen zbog zloupotrebe narkotika. Njegovo beživotno telo pronađeno je u kući na Floridi, a u trenutku smrti imao je 53 godine.

Istog dana stigla je nova tragična vest, i to nakon što je život izgubio Dejvid Paten, bivši igrač na poziciji hvatača koji je u karijeri nastupao za veliki broj ekipa – Njujork Džajantse, Klivlend Braunse, Nju Ingland Pejtriotse, Vašington Redskinse i Nju Orleans Sejntse, a sa ekipom iz Bostona je osvojio tri Superboula.

Paten je poginuo kada ga je, dok je vozio motocikl, udario automobil. Imao je 47 godina.

Treća tragedija u nizu dogodila se 4. septembra, kada je Tunč Ilkin, Turčin koji je stekao status legende Pitsburg Stilersa, za koje je igrao od 1980. do 1992. godine kao član ofanzivne linije i od strane kojih je uvršten u najbolji tim Stilersa svih vremena, preminuo je od posledica amiotrofične lateralne skleroze, bolesti poznate pod imenom Lu Gerigova bolest (skraćeno ALS).

„Svet je siromašnije mesto danas“, napisali su Stilersi na svom zvaničnom Tviter nalogu u oproštaju od Ilkina, koji je nakon završetka karijere radio kao komentator utakmica tima iz Pensilvanije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar