Olimpijske igre, Tokio 2020
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

U jeku širenja koronavirusa u Japanu, na manje od pet meseci do početka Olimpijskih igara u Tokiju, organizator ne planira odlaganje najveće svetske sportske smotre.

Visoki zvaničnik tokijske kancelarije za pripremu letnjih Olimpijskih igara, Kacura Enijo, izjavio je za „Rojters“ da Tokio nema plan B i neće biti ni najmanjih promena u vezi sa Igrama.

Japan se godinama priprema za OI, uloženo je oko 12 milijardi dolara, pa zvanični Tokio nastoji da razuveri svetsku javnost da bi Igre mogle biti otkazane ili delocirane zbog straha od širenja koronavirusa.

Iako u Kini, iz koje je virus krenuo, opada broj novoobolelih slučajeva, virus se očigledno brzo širi po svetu, pa je tako i u Japanu evidentirano 200 zaraženih i pet preminulih.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, podžao je stav Tokija, rekavši da je MOK „potpuno posvećen“ da se Igre održe u skladu sa planom i rasporedom.

Olimpijske igre, Tokio 2020
Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

U telefonskom intervjuu, Enijo je rekao da su organizatori svesni pretnje od koronavirusa, ali da ne nameravaju da odlože najavljeno održavanje Olimpijskih igara u terminu od 24. jula do 9. avgusta.

„Ne razmišljamo o drugom scenariju. Lično, nemam nikakvu dilemu po tom pitanju“, bio je izričit Enijo.

Mediji u Japanu su izvestili da organizatori razmatraju mogućnost da se Igre odlože na šest ili čak 12 meseci, ali je Enijo to demantovao.

Ipak, uprkos izraženom optimizmu organizatora, Japan je zbog koronavirusa već odložio brojne sportske događaje.

U međuvremenu, kandidat za gradonačelnika Londona, grada domaćina OI 2021. godine, ponudio je gostoprimstvo olimpijcima ukoliko se situacija u Japanu promeni.