Olimpijske igre
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah ponudio je dodatno medicinsko osoblje kao pomoć za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju, nakon što se suočio sa do sada najvećim protivljenjem medicinske zajednice u Japanu u vezi sa održavanjem tog takmičenja.

Organizatori Igara i predstavnici MOK počeli su trodnevne virtuelne sastanke u vezi sa takmičenjem, koje počinje 23. jula u Tokiju.

Bah je rekao da bi dodatno medicinsko osoblje, koje bi bilo raspoređeno u olimpijskom selu i na sportskim borilištima, mogli da obezbede nacionalni Olimpijski komiteti.

PROČITAJTE JOŠ

Više od 80 odsto stanovništva u Japanu protivi se održavanju Olimpijskih igara u Tokiju. Bah je u 12-minutnom obraćanju pokušao da ih razuveri, rekavši da će MOK održati „bezbedne“ Olimpijske igre u sred pandemije korona žvirusa.

„Iz očiglednih razloga ne možemo sportistima pružiti svaki detalj, ali najvažniji princip je vrlo jasan: Olimpijsko selo je bezbedno mesto i Olimpijske igre i Paraolimpijske igre biće organizovane na bezbedan način“, naveo je Bah.

On je procenio da će više od 80 odsto stanovnika olimpijskog sela biti vakcinisano.

U Japanu je između jedan i dva odsto stanovništva revakcinisano i malo je verovatno da će čak i starija populacija biti potpuno vakcinisana dok se ne završe Olimpijske igre, 8. avgusta.

Udruženje doktora iz Tokija, koje broji 6.000 članova, zatražilo je otkazivanje Olimpijskih igara. U obrazloženju se navodi da bi to bila ispravna odluka, jer bi u suprotnom takmičenje moglo da dovede do uvećanja broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

„Viruse šire pokreti ljudi. Japan će snositi veliku odgovornost ako Olimpijske i Paraolimpijske igre budu pogoršale pandemiju, povećavajući broj onih koji će se zaraziti i umreti“, navodi se u apelu.

U Japanu je do sada od posledica korona virusa umrlo više od 11.500 ljudi.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju naveli su da će oko 10.000 medicinskog osoblja biti potrebno za takmičenje. Oni su tražili dodatnih 500 medicinskih sestara i 200 specijalista sportske medicine.

Navijačima iz inostranstva zabranjen je dolazak na Olimpijske igre, a u junu će biti poznato da li će domaćim navijačima biti dozvoljeno prisustvo.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se 15.000 takmičara, uz desetine hiljada trenera, zvaničnika, emitera, sponzora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar