Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sredinom prvog seta polufinala Evropskog prvenstva Tijana Bošković je do poena došla smečom koji je dostigao brzinu od neverovatnih 110,3 kilometara na čas.

PROČITAJTE JOŠ...

Srbija je u polufinalnom meču protiv Turske nakon velike borbe i drame slavila sa 3:1 i to posle preokreta, pošto je upravo taj istorijski deo igre propao Turkinjama.

No, prva zvezda bila je Boškovićeva, i to sa debelim razlogom.

Naime, ona ne samo da je postala rekorderka, već je ispisala istoriju ženske odbojke, pošto je postala prva igračica kojoj je pošlo za rukom da prebaci brojku od 110 kilometara na čas.

Pre nje, rekord je držala Kira Van Rajk iz Kanade. Ona je tokom meča protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država u okviru Lige nacija loptu udarila tako da je ona letela brzinom od 108,1 kilometara na sat.

Treće mesto na večnoj listi zauzima upravo Boškovićeva, koja je protiv Rusije u meču grupne faze Evropskog prvenstva poslala „raketu“ brzine 107,5 kilometara na čas.

Četvrto i peto mesto drži Tandara Kaišeta, Brazilka poznata po razornom smeču. Ona je dosta puta uspevala da prebaci granicu od 100 kilometara na čas, a posebno se izdvajaju dve situacije. Prva se dogodila protiv Kine, kada je Tandarin smeč dostigao brzinu od 106,9 kilometara na čas 2018. godine, dok je drugi viđen u junu 2021. godine protiv Tajlanda.

S obzirom na to da su četiri od pet najbržih smečeva u ženskoj odbojci došli u rasponu od samo nekoliko meseci, nema sumnje da će granica biti pomerena još na gore sa tih 110,3 kilometara na čas, ali je bez dileme veliko dostignuće dići čitav sport na potpuno novu i do tog trenutka nezamislivu dimenziju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar