Olimpijski šampioni Saori Jošida (rvanje) i Tadahiro Nomura (džudo) Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Međunarodni olimpijski komitet je samim odlaganjem Olimpijskih igara za 2021. godinu odradio samo lakši deo posla. Međutim, tek sad sledi ogroman deo.

Prvo, treba da se vidi koji bi termin Igara naneo najmanje štete redovnim aktivnostima (kontinentalni i svetski šampionati) 50 sportova koji su pod kapom 33 međunaredne asocijacije u sastavu MOK.

Drugo, na koji način da se podeli ne mali broj preostalih olimpijskih viza, jer bi rangiranje u sportovima u kojima to nije prvobitno zamišljeno, moglo da pokrene tužbe sportista protiv MOK. Čak i gde je predviđeno gledanje u rang listu, počeo je veliki zastoj.

Najočitiji primer je badminton. Lista putnika u Japan trebalo je da bude zaključena 26. aprila ove godine. Do tada ima još bezmalo mesec dana, pa se neupućenima čini da je posao rutinski. Ali, problem je što su igrači i igračice pikirali kontinentalne šampionate za sakupljanje bodova. Oni su zbog virusa otkazani na neodređeno vreme.

PROČITAJTE JOŠ

Bez kvalifikacionih šansi za sada su odbojkaši i odbojkašice na pesku, jer su otkazani silni turniri koji se boduju.

U nezavidnoj poziciji su i streličari. Ostali su bez Evropskog prvenstva (20-26. maj u Antaliji) i turnira u Berlinu (21-28. juni) koji je bio zamišljen kao poslednja šansa za ulazak u avion za Tokio, pa Svetska streličarska federacija (WAF) mora da se konsultuje sa MOK kako bi se dogovorila oko pravila.

U želji da što pre podele olimpijske vize, bokserskim čelnicima nije palo na pamet da odlože evropske kvalifikacije u Londonu. Ali, jedino što su uspeli da dobiju su imena samo osam putnika za Tokio od predviđenih 77, dok su članovi mnogih ekspedicija dobili zdravstvenu potvrdu da su zaraženi koronavirusom.

Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) koja putnike u Tokio šalje delom po rangu, a delom posle dodatnih kvalifikacionih turnira, takođe je morala da odloži sva takmičenja.

U fudbalu se znaju svi učesnici olimpijskog turnira, ali samo kada su u pitanju imena reprezentacija. U kojim će sastavima doći, zavisiće od odluke FIFA i MOK, odnosno da li će im dopustiti da se gornja starosna granica (izuzev tri igrača po timu) samo ovog puta podigne sa 23 na 24 godine.

Što se timskih sportova tiče, vaterpolisti, košarkaši i rukometaši s nestrpljenjem čekaju vesti o novim datumima kvalifikacija. Srbija s pažnjom prati vesti, jer će u tim kvalifikacijama igrati timovi Igora Kokoškova (košarkaši) i Ljubomira Obradovića (rukometašice).

Na čekanju su džudisti koji su otkazali kvalifikacioni turnir (trebalo da počne 30. aprila), kanuisti kojima je EP u Londonu (15-17. maj) trebalo da bude poslednje kvalifikaciono takmičenje, pa penjači (otkazan EP u Moskvi, 20-27. mart), trijatlonci, stonoteniseri, atletičari, gimnastičari (turniri SK su kvalifikacije), pentatlonci, strelci, jedriličari, rvači, veslači koji još zvanično nizu otkazali EP u Poznanju (5-7. jun), plivači kojima su umanjenje šanse da normu isplivaju do 29. juna i štafete koje, po sadašnjim pravilima, imaju rok do 31. maja da uplivaju u 16 najboljih.

Možda je psihološki najteže karatistima, jer se aktuelnoj generaciji pruža istorijska prilika da ostvari olimpijski san, koji nijedna generacija pre njih nije dosanjala. I to kod “kuće” – u Japanu. Ali, sada i oni, posle otkazivanja kvalifikacionog turnira (26-28. jun) moraju da čekaju rasplet…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram