košarka, fudbal
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE/IAN LANGSDON/Dave Thompson/EPA/LARRY W. SMITH

Danas jedan, sutra drugi, dok se bogati igraju i bacaju pare, mi iz Srbije samo možemo da konstatujemo kako se jedan za drugim stvaraju i gase supertimovi, kakve mi ovde vidimo samo u prolazu.

Zbog takvih su tribine stadiona „Rajko Mitić“ bile pune kada je Zvezda pre dve i po godine uletela u elitno društvo Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Hteli da priznamo ili ne, bar deo navijača je tada došao da vidi Nejmara, Mbapea ili Salaha, Manea ili nekog četvrtog koji vredi po 100, 120 miliona.

Tek toliko da se uvere da su i oni samo ljudi. Kao i timovi za koje igraju. Liverpul je pre tri godine krojen kao šampionski, ali ga je Zvezda pobedila na svom terenu sa 2:0 i pokazala da i bogati mogu da „krvare“.

Dok se ovde priča o „skupoj prodaji kože“ ili „generacijskom trijumfu“, tamo vani se te stvari brzo zaborave jer ljudi znaju koliko mogu i guraju napred ka najvišim ciljevima.

Supertimovi tome i služe, a primera je bilo gomila prethodnih godina. To je kao trend koji ne izumire, s tim što se nekad dolazilo „na ime“, a sada za račun.

Opravdano se u takvoj situaciji postavlja pitanje koliko je poštena ta borba, gde se sve manje šanse ostavlja slabijim ili siromašnijim timovima?

Skoro je primer pokušaja dalje getoizacije ostatka Evrope od najbogatijih klubova propao, pa liga supertimova još nije zaživela, ali će takvih ekipa biti.

Jedan od najsvežijih takvih primera dolazi nam iz NBA lige u vidu Bruklin Netsa, dok Lebrona Džejmsa već desetak godina bije glas da oko sebe okuplja samo superstar kalibar igrača.

Dok je prošle godine izlazio s terena i naslanjao se na ogradu pored terena Džimi Batler je delovao „baldisalo“ kao da je kopao nedelju dana.

Igrao je praktično sam, bez povređenih ili rovitih Gorana Dragića i Bema Adebaja, izvukao je samo dve utakmice u gorkom porazu.

To kako je Majami Hit kao autsajder uopšte došao do finala NBA lige 2020. je nešto za posebnu priču, ali kad je već stigao u tim koji ima Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa, nije mogao da uradi baš ništa.

Dvojica igrača superstar kalibra napravila su toliku razliku, da niko nije mogao da im parira tokom pohoda u plej-ofu. Zato je nekim ljudima u Bruklinu palo na pamet – ‘ajde da napravimo još jaču ekipu!

Da to deluje jednostavno, nije, jer Amerikanci „režu“ porezom na luksuz kada se premaši seleri kep, ali su Netsi sada tako počistili Boston Seltikse u prvoj rundi plej-ofa, da je Džejson Tejtum podsetio na Batlera od pre pola godine.

Tejtum je iščupao jednu pobedu i više od toga nije mogao protiv ekipe u kojoj igraju dva nekadašnja MVP-ja i još nekoliko ol-starova.

Pre desetak godina kada je Lejkerse trebalo da pojača Kris Pol, tada mladić koji ulazi u napon snage, trejd je stopirao Dejvid Stern kao komesar NBA lige.

Foto: EPA/MICHAEL NELSON CORBIS OUT

Da je Pol došao u Lejkerse, u njima možda ne bi više igrao Pau Gasol, ali bi Kobi Brajant i Pol imali svakako više šanse da ostanu konkurentni.

U godinama koje su usledile Majami Hit je formirao supertim, Golden Stejt Voriorsi su ga sami stvorili kroz draft, pa ga onda pojačali Durentom.

I kada je Durent otišao, ispostavilo se da će to biti tačka pucanja Voriorsa koji se sada nisu ni ušunjali u plej-of, istrošeni povredama i izostankom Kleja Tompsona.

Netsi su se pre godinu i po kockali. Dali su Durentu maksimalan ugovor iako su znali da će zbog Ahilove tetive presedeti celu jednu sezonu.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE SHUTTERSTOCK OUT

Dakle bacili su u vetar nekoliko desetina miliona dolara. Ako Netsi ove sezone ne osvoje titulu (rano je ipak još uvek da se dižu u nebesa) mogu da kažu – podbacili smo.

Dovukli su Kajrija Irvinga, Džejmsa Hardena, Lamarkusa Oldridža, Blejka Grifina. Ne zna se ko je od koga jači.

Oldridž je u međuvremenu morao da se povuče zbog zdravstvenih problema, ali novi supertim je napravljen.

I sad kad se on sagleda i posebno kad se uporedi sa ostalim sportovima – kome je sve to potrebno?

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

PSŽ dođe do brze love kada ga kupi bogati vlasnik, počne da dominira u Francuskoj, ne može ništa u Evropi.

Mančester siti? Evo pre koji dan smo videli da ni njegov novac i skoro milijarda, koliko je potrošio Pep Gvardiola za pet godina službe, nisu bili dovoljni za titulu u Ligi šampiona.

Galaktikosi sa Ronaldom, Figom, Zidanom, Bekamom su bili spektakl za gledanje, uzeli su titulu, Barsa je takođe imala svoj supertim iz sopstvenih redova…

Takvih ekipa je bilo i u drugim sportovima i igrale su s promenljivim uspehom. Njujork Jenkiji iz 2006, Detroit Red Vingsi s početka ovog veka, Boston i Lejkersi osamdesetih, Bulsi devedesetih.

Foto: EPA PHOTO EFE / ANGEL DIA

Supertimovi nisu novina. Olako zaboravljamo da je takvih primera bilo i mnogo unazad.

Samo su poslednjih decenija u više navrata postajali kancerogene sredine, jer kako je rasla popularnost fudbala, košarke i sporta uopšte, tako je rastao i ego igrača.

Zato kad se spomenu ekipe kakva je sada Bruklin, navijači će često reći – ma treba im tri lopte da bi igrali.

Baš suzbijanje ega i prirodni razvoj kroz draft je možda razlog što su Voriorsi bili tako uspešni od 2015. do 2019. godine i što mnogi drugi skorojevićki timovi ne uspevaju da nađu svoju hemiju.

Naravno, porediti fudbal i košarku, ili fudbal i recimo rukomet je bizarno, jer ovde igra pet, šest ili sedam, onde 11 igrača, drugačije su cifre, rejtinzi, sve.

Ali, svuda postoji ta težnja, manje ili više. I onda to u nekom trenutku dosadi navijačima.

Kad odete u muzej Real Madrida vidite istovremeno i veličinu jednog kluba, ali i razlog zašto njegovi navijači zvižde igračima u belim dresovima.

Pitate se, da li je ok navijati za nešto što se svako malo zove supertimom, jer vas ne zadovoljava ništa što nije titula. Ne ona domaća, samo evropska ili svetska.

Kažu da nema velike ljubavi bez velike patnje, ali i velikog odricanja i borbe. Kad novac uleti, sve to pada u vodu i gubi smisao.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE SHUTTERSTOCK OUT

Tako će i ovi Bruklin Netsi biti atraktivni godinu, dve i onda ako ništa ne naprave, oni koji stvarno vole sport će moći da kažu da pare nisu sve.

Opet, ako dobiju, to će biti „kupljena titula“, jer iz ove perspektive deluje gotovo nezamislivo da imate takav napadački arsenal kakav su Harden, Irving i Durent i da ne uradite ništa.

I to će se juče zvati kada se arhivira još jedna sezona, dok se čeka ko će sledeći da otvori novčanik i pokvari ideju onoga što bi sport trebalo da bude.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare