Stiven Rdičević, Foto: Youtube/Printscreen

Pobedom u Supeboulu protiv Sinsinatija rezultatom 23:20, Los Anđeles Remsi su osvojili titulu u najpopularnijem američkom sportu, a time su i rastužili jednog člana stručnog štaba Bengalsa koji vodi poreklo iz Srbije.

Stiven Radičević, direktor je skautske službe Sinsinatija i jedan od najzaslužnijih za sklapanje kockica tima koji je sve iznenadio i došao na korak od osvajanja senzacionalne titule.

Iako zna tek nekoliko reči na srpskom, Radičevićeve veze sa Srbijom su veoma jake.

Porodica njegove majke vodi poreklo iz Srbije, a njegov pradeda je nekada u Beogradu držao restoran.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom Drugog svetskog rata, porodica se iselila iz Srbije i otišla za Ameriku gde se nastanila u Milvokiju.

Radičevići i danas žive u Milvokiju gde drže srpski restoran „Tri brata“ koji je osnovao 1956. Milun Radićević, Stivenov pradeda.

Restoran danas vode njegova unuka Milunka Radičević i Stivenov stric Branko, a to je postalo kultno mesto srpske zajednice.

„Tri brata su postala utočište za sve Radičeviće i Markoviće, što je devojačko prezime naše babe i svi koji su dolazili u Ameriku, odatle su počinjali svoj život ovde“, reči su Milunke koje stoje na sajtu popularnog restorana.

Stiven je Srbiju za sada posetio samo jednom kada je sa suprugom došao u Beograd, u periodu pre pandemije, a u razgovoru za Sport Klub je rekao da je bio oduševjen i da planira ponovo da dođe jer mu se svideo grad, hrana i ljudi.

Što se Stivenove karijere tiče, od malih nogu je prema sopstvenom priznaju bio „inficiran“ američkim fudbalom kojim se bavio i kao igrač.

Stigao je do prestižnog koledža UCLA, ali ga je povreda leđa naterala da završi karijeru. Tada je odlučio da postane skaut i dobio je priliku da to radi na koledžu na kojem je igrao.

Posle tri dobre sezone, stigao je poziv iz NFL-a i 2012. godine postaje deo Bengalsa.

Iako je bio deo ekipe tokom nekoliko užasnih godina, sve je počelo da se sklapa u poslednje dve sezone.

Ni njemu ni saradnicima nije bilo teško da sa prve pozicije na draftu odaberu Džoa Baroua, kvoterbeka kakav se pojavljuje jednom u nekoliko generacija koji je bio ključna karika u stvaranju tima koji je došao na korak do titule.

Međutim, bilo je pomalo riskantno, kada su godinu dana kasnije odabrali Džamara Čejsa, hvatača koji je na koledžu briljirao u tandemu sa Barouom, jer su svi bili ubeđeni da moraju da reše neke mnogo kritične pozicije.

Čejs je ove godine svima pokazao da greše i dobio prizanje za najboljeg ofanzivnog rukija sezone. Jedan od najbitnijih šrafova bio je defanzivac Trej Hendrikson.

Iako su mnogi bili skeptični, Radičević je sa svojim ljduima procenio da bi bio idealno pojačanje i doveli su ga iz Nju Orleansa.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Igrač kojem su prognozirali da će biti samo čudo od jedne sezone koje je profitiralo od elitnih saigrača, postao je stub defanzive Bengalsa.

Ako bi se pričalo o pogocima, onda bi Radičević i ekipa mogli da dobiju posebno priznanje za izbor šutera.

Retkost je u NFL da se pik na draftu troši na igrača na toj poziciji u visokim rundama, a često se i biraju van drafta, ali je prema rečima Radičevića, skautskii tim odlučio da se kladi na njega.

Ono što je mladi Evan Mekfirson uradio ove godine, naročito u plej-ofu gde je izjednačio rekord svih vremena po broju pogodaka sa legendarnim Adamom Vinijaterijom, pokazala je viziju skauta Sinsinatija.

Bengalsima je malo falilo da dođu do senzacionalne titule već ove godine, ali ova ekipa pravljena je na duge staze, mlado jezgro ima potencijal da dominira u narednih nekoliko sezona.

Radičević je svojim sjajnim osećajem i radom dao značajan doprinos sjajnoj sezoni Sinsinatija, a čini se da je pred potomkom porodice srpskih iseljenika svetla budućnost.

BONUS VIDEO Čudesan kraj Superboula, Remsi posle velike drame i preokreta do titule

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram