Foto: Tanjug/AP

Ekipa Bafalo Bilsa savladala je Indiianapolis Koltse u meču prvog kola plej-ofa u američkom NFL-u rezultatom 27:24.

PROČITAJTE JOŠ...

Bafalo je po prvi put bio domaćin u jednoj plej-of utakmici još od davne 1996. godine. Ukoliko vas čudi zašto, razlog je jednostavan – 2000. godine Nju Ingland je draftovao Toma Brejdija i započela je era Pejtriotsa.

Bilsi su u ovo doigravanje ušli uvereni da mogu daleko, i odlično su krenuli. Nakon što su zaustavili prvi napad Koltsa, i sami su svoj pokušaj prokockali, a naredni napad Koltsa doneo je i prve poene.

Krenuo je Indijanapolis sa svojih 36 jardi, kvoterbek Filip Rivers pronašao Ti Vaja Hiltona za 33 jarde, nakon toga je pronašao i Tredevijusa Vajta za još 22 jarde, ali su potom osvojili u naredna tri pokušaja još tri jarde, pa je Rodriko Blenkšip pogotkom sa 30 jardi doneo prednosto do 3:0.

To kao da je razbudilo domaće, pa je usledio savršen pas Džođa Alena za Stefona Digsa.

Potom je i Gabrijel Dejvis, ruki, uspeo da zadrži vrhove stopala u terenu prilikom hvatanja, nadovezali su se Devin Singlteri i Zek Mos, koji su osvojili dodatnih 17 jardi, a Alen fantastičan napad krunisao savršenim begom i pronalaskom Dosona Noksa. Ovo je inače bio prvi pas jednog kvoterbeka Bafala za tačdaun u plej-ofu još od Daga Flutija i 1999. godine.

Razigrala se odbrana Bilsa, zaistavila Riversa i Koltse koji su bili prinuđeni na ispucavanje, ali potom ni sami nisu uspeli da dođu do nova četiri pokušaja.

Usledio je pad koncentracije što su Koltsi iskoristili, preko Riversa i Majkla Pitmana, a potom je Džonatan Tejlor sa jednog jarda uneo loptu u endzonu za 10:7.

Bilsi su do druge prednosti na meču stigli nakon odlične akcije u kojoj je prvo Gabrijel Dejvis uhvatio loptu za dobit od 35 jardi, potom još jednom za 19 jardi, a kada su došli do 26 jardi zastao je napad Bilsa. I pitanje je kako bi tekla utakmica da Kemoko Tarej nije pogrešio i pomerio se pre nego što je lopta izvedena, pa je četvrti pokušaj za četiri jarde prekršajem pretvorio u prvi za 10. Odmah potom je i kornerbek, igrač poslednje linije odbrane, Ajzea Rodžers ispustio loptu pri gotovo čistom presečenom pasu, sudije su nakon većanja vratile loptu Bilsima, a Alen uz dva trčanja za 21 jardu doneo preokret, 14:10.

Prvi napad u trećoj četvrtini nije doneo tačdaun, ali jeste šut za tri poena Bilsa (17:10), Blenkšip je sa druge strane svoj pokušaj promašio, a Alen u narednom napadu prvo istrčao za devet jardi, a zatim, početkom četvrte četvrtine, sjajno pronašao Digsa, koji je bez problema istrčao 35 jardi i postigao tačdaun kojim su Bilsi otišli na 24:10.

Odgovorili su Koltsi za samo 2:38, kada je Zek Paskal uhvatio loptu za tačdaun, a potom je Tejlor zaustavljen na gol-liniji pri pokušaju za dodatna dva poena.

Ponovo je Tajer Bas pogodio šut za tri poena i doneo 27:16 Bilsima, ali je usledio novi „blickrig“ Koltsa, koji je započeo Trej Barton hvatanjem za 13 jardi, nadovezao se Nihejm Hajns hvatanjem za 33 jarde, a potom i Džek Dojl hvatanjem za 27 jardi i tačdaun, 27:24 za Bilse.

Mogli su da reše pitanje pobednika Bilsi u narednom napadu, ali je Deniko Outri izbio Alenu loptu koju je Deril Vilijams zaustavio i zadržao u posedu Bilsa, ali je umesto 10 bilo potrebno preći 33 jarde za tri pokušaja. Nisu uspeli, pa je Indijanapolis imao šansu da dođe do trijumfa.

Rivers je na 50 sekundi pre kraja pronašao Zeka Paskala, kom je Džordan Pojer izbio loptu, do nje su stigli igrači Bilsa, ali su sudije dosudile da je Paskal bio obored pri kontaktu. Nakon što su Bilsi zatražili „čelendž“, a arbitri dugo većali, doneta je odluka da ne postoji dovoljno dokaza da ona bude promenjena.

Ipak, ova greška nije koštala Bilse, pošto je Riversov pas u endzonu oboren na zemlju, pa je tako Džoš Alen obezbedio svom timu mesto među četiri najbolje ekipe u AFC-u, dok je za Koltse sezona gotova, a ostaje nam da vidimo da li će to značiti i kraj karijere jednog od najboljih kvoterbekova u istoriji lige.

NFL, „vajld kard“ runda

Bafalo Bils – Indiianapolis Kolts 27:24 (7:3, 7:7, 3:0, 10:14)

22.40 Sijetl Sihoks – LA Rems

Nedelja

2:15 Vašington Futbol tim – Tampa Bej Bakanirs

19.05 Tenesi Tajtans – Baltimor Rejvens

22.40 Nju Orleans Sejnts – Čikago Bers

Ponedeljak

2:15 Pitsburg Stilers – Klivlend Brauns

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar