Foto: Streljački savez Srbije

Zavesa na drugi Gran pri turnir Svetske streljačke federacije u Osijeku spuštena je u subotu ekipnim takmičenjima, tokom kojih su srpski strelci osvojili dva odličja.

Muški tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić) se okitio zlatnom medaljom,a ekipa puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević) je stigla do bronze.

Ženski tim puškom, u kome su uz Andreu Arsović, pobednicu jučerašnjeg pojedinačnog takmičenja, gađale Marija Malić i Teodora Vukojević, je bio peti.

PROČITAJTE JOŠ

Ni na ovom Gran priju, kao ni minule sedmice u Rušama, naš tim nije učestvovao u ženskom ekipnom takmičenju pištoljem. Nismo imali kompletnu ekipu, jer Srbija na prva dva turnira nije otputovala u planiranom sastavu, s obzirom da je neposredno pred polazak u Ruše Zorana Arunović bila pozitivna na koronavirus.

Srpski muški tim pištoljem, koji je u Rušama osvojio srebro, je u Osijeku bio najuspešniji u obe faze kvalifikacija. U prvoj je za dva kruga nadmašio Rusiju, a u drugoj su Srbi bili ubedljivo najprecizniji. Drugoplasirana Ukrajina je za našim timom zaostala devet krugova.

U neizvesnom duelu za zlato bilo je nekoliko preokreta, a posle 14.serije, rezultat je bio 14:14.

Oba tima su imala „meč loptu“ (pobeđuje ekipa koja prva skupi 16 poena). Srpski trio je nadmašio Ukrajince u 15. hicu i do najsjajnijeg trofeja došao trijumfom 16:14.

Naša muška ekipa puškom je u meč za bronzu ušla sa četvrtog mesta u drugoj fazi kvalifikacija i u duelu za bronzu odmerila snage sa Italijom, koja je u drugoj fazi kvalifikacijama bila za nijansu preciznija od Srbije (samo četiri deseta dela kruga delila su dva tima).

Kvalifikacije su bile izjednačene, ali u meču za treće mesto nije bilo mnogo uzbuđenja. Italijani su samo u dve serije bili uspešniji od Srbije, pa je naš tim ubedljivo savladao „azure“ 16:4.

Našem ženskom timu puškom je malo nedostajalo da dođe do duela za medalju. U drugoj fazi kvalifikacija zauzeo je petu poziciju. Srpkinje su skupile samo 0,7 krugova manje od četvrtoplasirane Ukrajine, koja je na kraju osvojila bronzu, pobedom nad Hrvatskom.

Rezultati poslednjeg dana

Vazdušni pištolj, muškarci – Meč za zlato: Srbija – Ukrajina 16:14. Meč za bronzu: Rusija – Hrvatska 17:3. Kvalifikacije,prva faza: 1. Srbija 864,2. Rusija 862, 3. Ukrajina 856…

Druga faza: 1. Srbija 582, 2. Ukrajina 573, 3.Rusija 571…

Vazdušna puška, muškarci – Meč za zlato: Hrvatska – Rusija 16:12, Meč za bronzu: Srbija – Italija 16:4. Kvalifikacije, prva faza: 1. Hrvatska 940,5, 2. Rusija 938,7, 3. Srbija 938,0…

Druga faza: 1. Hrvatska 628,2, 3. Rusija 626,8, 3. Italija 625,5, 4. Srbija 625,1…

Vazdušna puška žene – Meč za zlato: Rusija – Slovenija 17:11. Meč za bronzu: Ukrajina – Hrvatska 16:14.Kvalifikacije, prva faza: 1. Italija 940,6, 2. Rusija 937,9, 3. Ukrajina 936,7… 7. Srbija 932,7. Druga faza: 1. Slovenija 627,4, 2. Rusija 627,0, 3. Hrvatska 624,3… 5. Srbija 623,0

Vazdušni pištolj, žene, medalje: 1. Italija, 2. Ukrajina, 3. Hrvatska.

Drugo mesto u bilansu medalja

Sem današnje dve medalje, Srbija je na turniru u Osijeku osvojila jedno zlato (Andrea Arsović, puška) i srebro (miks pištoljem Brankica Zarić/Duško Petrov). Na turniru su učestvovali strelci iz 19 zemalja.

Sa dva zlata i po jednim srebrom i bronzom, Srbija je na drugom mestu u bilansu
medalja, iza Rusije koja je osvojila osam odličja (3, 1, 4). Uz Srbiju, četiri medalje imaju i Mađarska i Ukrajina, ali za razliku od srpske selekcije, samo po jedno zlato.

Na prvom Gran priju, minule sedmice u Rušama, naši strelci su stigli do jednog zlata (Andrea Arsović, puška), jednog srebra (muška ekipa, pištolj) i tri bronze (muška i ženska ekipa puškom i miks pištoljem Jasmina Milovanović/Dimitrije Grgić).

BONUS VIDEO Milenko Sebić na ivici suza o bronzi, Bobani i dirljivom gestu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar