Foto: Streljački savez Srbije

Oko 300 dečaka i devojčica, mladih strelaca iz cele Srbije okupilo se u subotu u Atletskoj dvorani u Beogradu.

Prvog dana Prvenstva Srbije vazdušnim oružjem u B i C programu, u organizaciji SK Partizan, nadmetali su se pioniri i pionirke.

Podeljeno je osam kompleta medalja strelcima iz 13 klubova i iz isto toliko gradova što govori da se streljačke baze razvijaju se u svim krajevima Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Titule šampiona su osvojili strelci sedam klubova, samo je Pančevo 1813 stiglo do dva zlata.

U gađanju serijskom vazdušnom puškom za pionire najprecizniji pionir bio je Dimitrije Stefanović (Kikinda), dok je kod pionirki prvo mesto pripalo Ivi Rakonjac (Pančevo 1813). Ekipne titule šampiona države osvojili su pioniri inđijske Mladosti i devojčice Jagodine 92.

Prvi put u programu nacionalnog prvenstva našla se i disciplina vazdušni pištolj za pionire i pionirke. U istoriju srpskog streljaštva, kao prvi šampioni države ovim oružjem u najmlađem takmičarskom uzrastu, ući će Dijana Janković („Aleksa Dejović“, Užice) i Marko Ninković (Pančevo). Najbolji tim u konkurenciji pionira imao je klub Sava iz Mesaraca kod Vladimiraca, dok je ekipna titula za devojčice otišla u Gornji Milanovac. Prvo mesto u ženskoj konkurenciji osvojila je družina „Dragan Jevtić Škepo“.

Četiri ekipe koje su odnele pobede u ekipnoj konkurenciji su, sem medalja i pehara, darivane vrednim nagradama. Klubovi koji su se okitili šampionskim titulama dobili su po standardnu vazdušnu pušku ili pištolj renomiranog nemačkog proizvođača „Faknverkbau“, jednog od partnera šampionata.

Šampionat države se završava sutra, kada će se strelci seniorskog i juniorskog uzrasta nadmetati serijskom vazdušnom puškom.

Prvenstvo je svečano otvorio dr Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije, koji istakao zadovoljstvo velikim brojem učesnika.

„Jedna od karakteristika ovog šampionata je masovnost. I pored toga što su, zbog pandemije, uslovi za organizaciju znatno teži nego obično, veliki broj strelaca se okupio u Beogradu. Bitno je da su svi svesni situacije i poštuju mere zaštite. Zahvaljujem se organizatorima i svima koji su pomogli da se prvenstvo održi, kao i Srpskom atletskom savezu, koji je ustupio prostor i omogućio da se šampionat organizuje u Atletskoj dvorani“, kazao je između ostalog Putnik.

Predsednik Saveza se osvrnuo i na novu disciplinu – vazdušni pištolj za pionirke i pionire:

„Nova disciplina je proistekla iz Programa pomoći klubovima Streljačkog saveza Srbije, koji je pomogao svojim članicama da nabave oružje i počnu da razvijaju gađanje vazdušnim pištoljem kod najmlađih. Uveren sam da će iz generacija koje sad počinju da treniraju i takmiče se pištoljem izrasti budući vrhunski strelci“.

Predsednik Streljačkog kluba Partizan Andrea Arsović, višestruka dobitnica nagrade za najbolju sportistkinju Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, je u ime domaćina pozdravila učesnike.

REZULTATI

Serijska vazdušna puška

Pionirke: 1. Jagodina 92 (Stanojević, Mihajlović, Nikolić) 537, 2. Jedinstvo, Stara Pazova 528, 3. Vrbas 527… Pojedinačno: 1. Iva Rakonjac (Pančevo 1813) 186, 2. Teodora Hakač (Jedinstvo) 182 (92 druga serija), 3. Lana Džonić (Mladost) 182 (90)…

Pioniri: Mladost, Inđija (Kresojević, Grujčić, Lukač) 547, 2. „Dragan Jevtić Škepo“ 537, 3. „Čika Mata“, Kragujevac 529… Pojedinačno: 1. Dimitrije Stefanović (Kikinda) 187, 2. Marko Grujčić (Mladost) 186, 3. Marko Jovanović (Oko sokolovo) 182…

Vazdušni pištolj

Pioniri: 1. Sava, Mesarci (Kostić, Aničić, Marković) 510, 2. Smederevo 494, 3. „Aleksa Dejović“ 486… Pojedinačno: 1. Marko Ninković (Pančevo 1813) 180, 2. Miloš Marković (Sava) 177, 3. Mateja Tipković („Aleksa Dejović“) 175…

Pionirke: 1. „Dragan Jevtić Škepo“, Gornji Milanovac (Radulović, Minić, Novović) 532, 2. „Aleksa Dejović“, Užice 526, 3. Uljma 518… Pojedinačno: 1. Dijana Janković („Aleksa Dejović“) 184, 2. Eleonora Radulović („D.J. Škepo“) 182, 3. Jana Šopalović („Aleksa Dejović“) 179.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar