Foto: EPA-EFE/LUKAS KABON

Odbojkaše Srbije čeka velika bitka u polufinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj protiv starih rivala Italijana.

Ulog je finale i borba za titulu vladara Evrope, a istorija velikog rivalstva obećava istinski spektakl u subotu od 21.00.

Srbija želi da zadrži svoj presto i na tom putu u dosadašnjem toku šampionata je bilo mnogo turbulencija, ali deluje da su naši momci iz tih bitaka izlazili jači i da će spremno dočekati ključne mečeve.

Ožiljci iz dosadašnjih borbi ostaće iskustvo koje nas je učinilo jačim.

Sa druge strane mreže biće nova generacija italijanske odbojke. Mladi, talentovani i brutalno efikasni, žele da vrate Italiju na krov Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji put kada je Italija osvojila zlato bilo je na Evropskom prvenstvu 2005. godine koje su zajedno organizovali upravo večerašnji rivali, samo se tada naša država zvala Srbija i Crna Gora.

Od tada su osvojili samo dva srebra i jednu bronzu na kontinentalnim prvenstvima, i srebro i bronzu na Olimpijskim igrama u Londonu i Rio de Žaneiru.

Zato je nadolazeća generacija željna da se niz neuspeha promeni baš u Poljskoj.

Na putu do polufinala, ostvareno je svih sedam pobeda, a izgubljena su svega dva seta. Samo su Češka i Bugarska uspevale da osvoje po jedan set i to obe ekipe u situaciji kada je Italija vodila sa 2:0 i kada bi usledilo opuštanje.

Posebno su impresivni bili u eliminacionoj fazi kada su prvo demolirali Letoniju, koja ne spada u evropski vrh, a zatim i mnogo kvalitetniju Nemačku spustivši rivale pri tom u svih šest odigranih setova ispod 20 poena.

Treba istaći i da su u grupi pobedili Sloveniju, ekipu koja se plasirala u polufinale, takođe u tri seta, od kojih su dva bila neizvesna čime su pokazali da se ovi mladići ne plaše ni kada je situacija gusta.

Glavna pokretačka snaga ovog tima je tehničar Simone Đaneli. Igra izvanredan turnir i sjajno razigrava ekipu otežavajući rivalima da čitaju igru Italije, pa često ostavlja napadače svojim loptama u idealnim situacijama.

On je do sada doneo i 31 poen i spada među efikasnije dizače na turniru, od čega su pet poena došli kroz as servise.

Najviše je od Đanelijeve distribucije profitirao primač Alesandro Mikeleto.

Iako je tek napunio 20 godina, sjajno je igrao u dosadašnjem toku turnira i bio je najefikasniji igrač svog tima. Osvojio je čak 93 poena od čega su 17 bili asevi.

Tik iza njega je po efikasnosti drugi primač, dve godine stariji Daniele Lavia sa 85 poena.  On zajedno sa Mikeletom donosi dodatnu dimenziju igri Italije, kojoj najveći broj poena dolazi sa pozicije primača.

Foto: EPA-EFE/LUKAS KABON

Mlad i pucački nastrojen napad Italije kompletira korektor Pinali, treći poenter ovog tima sa 80 poena.

Njima trojici Đaneli gotovo ravnomerno distribuira lopte i igru Italije čini teškom za čitanje, jer za razliku od nekih selekcija gde znate ko su prve opcije, ovde to nije slučaj, pa će blokeri imati veliki izazov da osvajaju poene i upasive napade.

Nešto manje Đaneti diže na blokere, ali daleko do toga da Galasi i Anzani koji je najiskusniji igrač prve postave nisu opasni u napadima kroz sredinu. To naročito važi za Galasija, dok je Anzani značajniji faktor u samo blokiranju.

Ono gde bi mogao da leži problem Italije jeste dubina.

Dok je Srbija u vidu Ivovića i Luburića dobila ogroman broj poena od igrača koji nisu nominalno starteri, iako je Ivović zbog povrede Petrića to bio, a kod Italijana toga nema ni izbliza.

Njihova dva rezervna primača i korektor su zajedno osvojili duplo manje poena od Luburića koji je turnir počeo kao zamena Atanasijeviću.

Ukoliko prva postava Italije bude usporena i stavljena u probleme, sa klupe bar na ovom prvenstvu nisu imali igrača koji je kvalitetom mogao da napravi razliku.

Ipak, ukoliko startna postava bude igrala na potrebnom nivou, Italijanima to neće biti toliko ni bitno.

U poslednjem međusobnom duelu koji je igran krajem maja u Ligi nacija, Srbija je slavila sa 3:1.

Ovo je prvi duel dve selekcije na Evropskim prvenstvima posle 10 godina i pobede Srbije u finalu u Beču rezultatom 3:1. Naši momci imaju bolji učinak na kontinentalnim šampionatima jer u međusobnom skoru vode sa 11:7.

Italija je u velikom naletu, ali je iskustvo i dubina rostera na strani Srbije.

BONUS VIDEO Veličković emotivan na oproštaju 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar