Srpski sportisti uz crkvu u Crnoj Gori; DPS: Nacionalisti!

Ostalo 11. avg. 202016:3310 komentara
Podeli:
Dušan I Vujadin Savić navijaju tokom košarkaške utakmice Crvene zvezde
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Proslavljeni srpski sportisti potpisali su tekst podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u borbi za njena prava zbog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti, dok istovremeno vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) poručuje da to, kako ističu, nisu sportisti, nego srpski nacionalisti.

PROČITAJTE JOŠ

Na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, objavljen je tekst podrške sa potpisom 62 sportista, među kojima su, između ostalih, fudbalski reprezentativci Srbije Aleksandar Mitrović i Luka Milivojević, legendarni asovi Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon i Saša Ilić, trener Nenad Lalatović, zatim rukometaš Nenad Peruničić, košarkaši Milan Gurović, Darko Miličić, Stefan Birčević

„Ako sam pozvan da se branim, ja ću ćutati, ako sam pozvan da branim istinu, ja ću govoriti. Ćutanje pred nepravdom nije ni sportski, ni viteški, a pre svega nije hrišćanski. Zato mi koji smo svoj život posvetili sportu i borbi za sportske uspehe i trofeje, koji su ujedno uspeh vere i za koje smo zahvalni Bogu, imamo obavezu i potrebu da damo podršku našoj Crkvi, našoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u borbi za njena prava. Pozvani smo da činimo saglasno svome zvanju, onoliko koliko možemo i koliko nam je Bog dao. Ni manje, ni više, a ono što mi ne uspemo da učinimo, to ostaje da učini Gospod i nadopuni naše nedostatke“, navodi se u tekstu podrške na sajtu MCP.

Na ovo pismo reagovali su saopštenjem iz DPS-a, ocenom da se, kako ističu, MPC SPC u Crnoj Gori vrti u krug ne znajući ni sama šta će sa izmišljenom „bitkom za odbranu svetinja“ pokazuje i najnoviji otužni spisak „proslavljenih sportista“ koje to podržavaju.

„Ne zna se šta je više za žaljenje, taj propali čin, petparački praznjikavi proglas koji su potpisali ili sam sastav potpisnika. Među njima zaista ima poznatih imena, ali uglavnom onih koji su već poodavno ukaljali svoje sportsko ime nacionalističkim izjavama ili tetovažama s likom čiča Draže. Njihova stvarna imena nikome nisu bitna, jer se vode pod zajedničkim imenom – „srpski nacionalisti“, navode između ostalog iz DPS-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar