Foto saaf.rs / Banat Bullets / Facebook

Srbija bi u narednom periodu mogla da dobije igrača u profesionalnoj ligi američkog fudbala u SAD.

Ilija Krajnović je iz rodnog Zrenjanina otišao na Floridu, pravo u IMG akademiju gde mu je stigao i poziv da postane student prestižnog Univerziteta Boston.

PROČITAJTE JOŠ

Momak koji je u avgustu ove godine napunuo 18 godina kroz najbolju srednjoškolsku akademiju za sve sportove u Americi je pokušao da stigne do prilike da postane student ne bi li kroz univerzitetsku ligu za koju godinu dobio kartu za elitno društvo – NFL.

Ako sve bude po planu, za tri godine bi san mogao i da mu se ostvari, čime bi postao prvi igrač u polju iz Srbije u najkvalitetnijoj ligi na svetu, s obzirom na to da je 2002. godine deo NFL porodice, kao šuter, bio Beograđanin Filip Filipović.

Krajnović je trenirao brojne sportove, a tek prošle godine je otkrio američki fudbal i zaigrao za Klek Vitezove, klub koji na početku nije imao adekvatnu opremu za njega – Ilija je već tada imao preko dva metra i više od 130 kilograma.

„Počeo sam da treniram posle dužeg ubeđivanja brata Jovana i ostatka ekipe Vitezova. Do tada sam trenirao odbojku i više puta odbijao pozive Vitezova. Igrao sam za Proleter, trebalo je da nastupim i za kadetsku reprezentaciju Srbije, ali sam se povredio. Posle promena u ekipi odlučio sam da promenim i posle jednog odgledanog treninga sam se priključio Vitezovima“, rekao je Krajnović za portal Saveza američkog fudbala Srbije.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

More than friends, brothers❤️ #OL #DL #americanfootball #serbia #belgrade #banatbulls #u19

Објава коју дели Ilija Krajnovic (@krajnovicc_) дана

Na startu je dobio ulogu u defanzivnoj liniji, da bi zatim u mladoj ekipi Banat Bulsa iz Pančeva postao desni tekl, igrač ofanzivnog dela ekipe.

„Video sam da u ovom sportu svoju agresivnost i snagu mogu da preusmerim na nešto dobro, što će imati ogroman rezultat. Po prirodi sam jako agresivan i nijedan sport mi nije omogućio da legalno bijem ljude na terenu. Na tu temu se uvek šalim kad god me neko pita zašto sam odabrao američki fudbal. Šalu na stranu, iako većina ljudi misli da je to čisto nasilje i da nema poente igrati ovaj sport, greše u potpunosti. Američki fudbal zahteva izuzetnu koncentraciju, samokontrolu i ogromne atletske sposobnosti da bi se napravio rezultat na terenu. To je jedna velika strateška igra u kojoj non-stop treba biti hladne glave i znati svoj posao. Kad se sve to zajedno pomešalo, jednostavno sam se zaljubio u ovaj sport“, rekao je Krajnović za zrenjaninski.com.

On će već u decembru završiti srednju školu, a u januaru će postati student i to Univerziteta Boston, a do te šanse je stigao na poziv skauta Brendona Kolijera.

„Ilija je momak kojeg su mi srpski treneri preporučili pre nekoliko meseci i ja sam ga pozvao da dođe u Berlin na kontrolne treninge. On ide u najbolji srednjoškolski program za američki fudbal, tako da će imati sve što je potrebno da se razvije u jednog od najboljih koledž talenata, a posle toga i da postane jedan od retkih igrača iz Srbije u NFL. To će biti teško, ali on odlazi na IMG akademiju sa ciljem da zaigra u NFL. Verujem u ovog momka i nadam se da ću u budućnosti moći da pomognem i drugim igračima iz Srbije“, istakao je Kolijer.

A put do Berlina…

„Otac Rade je pozajmio novac da bi imao za put automobilom do Berlina. Put je trajao dva dana, a prethodni poziv je porodica morala da odbije jer nije bilo dovoljno novca“, navodi se.

Ovoga puta…

„Znao sam da to moram da uradim, hteo sam da mu dam šansu“, naveo je Rade.

I isplatilo se, njegov sin je sada član čuvene IMG akademije koja je najpoznatija po teniskom programu vođenom od strane legendarnog Nika Bolitijeria.

Pod njegovim patronatom do vrha svog sporta došli su, između ostalih, Andre Agasi, Boris Beker, Pit Sampras, te njihove koleginice Jelena Dokić, Jelena Janković, Monika Seleš, Marija Šarapova, Serena Vilijams, Venus Vilijams…

Iako bi Iliji igranje američkog fudbala moglo da postane životni poziv, to mu nije bio prioritet, pa je kao veliki zaljubljenik u elektronsku muziku postao profesionalni di-džej, sa svega 15 godina.

„Zbog njegove pojave, niko ga nije pitao za godine. Njegove noći su tada počinjale oko 23.00, a završavale se u rano jutro. Ponekad ga je dovozio otac Rade, ponekad bi spavao svega sat ili dva i išao u školu“, navodi se.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

I’m killing this track☠️? #dj #pioneer #belgrade #zrenjanin #music_producer #edm #trap #electrohouse #ultra_energy

Објава коју дели Ilija Krajnovic (@krajnovicc_) дана

U tekstu se dodaje i da je on na taj način zarađivao novac kojim je pomagao porodicu.

„Shvatio sam da moram da imam svoj novac jer roditelji ponekad nisu mogli da mi daju. Želeo sam da pomognem, da ne moraju više da brinu o meni“, naveo je Ilija.

U priči za „Bličer riport“, mladi Zrenjaninac je otkrio i zašto je prestao da se bavi vaterpolom.

„Posle dve godine igranja odigrao je poslednju utakmicu. Dobio je udarac tamo gde niko ne bi želeo da dobije udarac. Reagovao je pesnicom i polomio nos rivalu“, navodi se u tekstu.

Sa 205 centimetara visine i 140 kilograma težine, Krajnović ima fantastične fizičke predispozicije za bavljenje američkim fudbalom, odnosno za poziciju ofanzivnog tekla.

„Ne zanima me ko ste i kakav je vaš rejting. Ja ću da te blokiram i nećeš moći da prođeš pored mene. Ja sam igrao sa ljudima od 40 godina koji su kao besni psi, tukao sam se sa odraslim ljudima, nisu mogli da me prođu. I sada neki klinac koji ima nekakve zvezdice da pomisli da može da me prođe? Nema šanse… Moja životna želja je da zaigram za reprezentaciju Srbije, ali ću taj san morati da odložim za neki kasniji period. San mi je i da postanem prvi srpski NFL igrač. Sa novcem koji ide uz to promeniću život i sebi i svojoj porodici“, istakao je Krajnović.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

????

Објава коју дели Ilija Krajnovic (@krajnovicc_) дана

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram