Andrija Prlainović FOTO: PEĐA MILOSAVLJEVIĆ/STARSPORT

Vaterpolisti Srbije rutinskom pobedom nad reprezentacijom Rusije (13:9) napravili su prvi korak na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Izabranici Dejana Savića pokazali su sigurnost i dominantnu igru. Već u prvoj četvrtini usmerili su meč u željenom pravcu i iskoristili dve situacije sa igračem manje. Precizan iz peterca bio je Filipović, potom je Mandić udvostručio vođstvo, a nadovezao se Prilainović iz kontre. Minut pre kraja prve četvrtine Rusi su konačno našli put do mreže i umanjili vođstvo “delfina” (3:1).

Andrija Prlainović obeležio je drugu četvrtinu sa dva pogotka kojima se odužio za prethodno isključenje koje je rival iskoristio da priđe na gol zaostatka. Naši vaterpolisti su tako posle 16 minuta igre stigli do tri gola prednosti. Ipak, početak druge poluvine susreta doneo je pad u igri Srbije pa su Rusi za dva i po minuta sa tri pogotka istopili razliku.

Izjednačenje (7:7) je izazvalo reakciju Savića koji je tajm autom presekao seriju rivala, a “delfini” su se brzo vratili na pravi kolosek. Do početka poslednje četvrtine Srbija je vratila dva gola vođstva, a potom sigurnom igrom potvrdila prvo slavlje na kontinentalnoj smotri.

Naredni rival naše reprezentacije u grupi je Rumunija, a poslednju prepreku do četvrtfinala predstavljaće Holandija. Iako je Srbija apsolutni rival u oba naredna meča već jedna pobeda donela bi kartu za sledeću fazu.

Srbija – Rusija 13:9 (3:1, 4:3, 2:3, 4:2)

Bazen: Dunav Arena. Sudije: Ortega (Španija) i Horvat (Slovačka).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 2, Dedović 1, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović, Vico, Aleksić 1, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović 4, S. Mitrović, B. Mitrović.

RUSIJA: Fedotov, Sučkov, Vasiljev, Derevijankin, Ašajev, Harkov 1, Merkulov 3, Nagajev 2, Bičkov 2, Kiseljev, Lisunov 1, Šepeljev, Stašenko.