Foto: RSS

Nisu znale ni da li će se igrati Evropsko prvenstvo, ni tačno gde, ni kada će krenuti. Ipak, rukometašice Srbije spremne su na sve i ove subote (20.30), 24 sata kasnije nego što je planirano, protiv Holandije treba da započnu takmičenje u grupi C, u kojoj su još i Mađarska i Hrvatska.

Pandemija koronavirusa sve je poremetila, pa i održavanje kontinentalnog šampionata, koje je bilo pod znakom pitanja.

Danska i Norveška trebalo je zajedno da budu domaćini, ali je Norveška dve nedelje pre početka morala da odustane zbog loše epidemiološke situacije.

PROČITAJTE JOŠ

EHF je u dogovoru sa Danskom uspeo da prebaci sve u tu zemlju, pa će se Evropsko prvenstvo za rukometašice održati od 3. do 20. decembra, u gradovima Herningu i Koldingu.

Ujedno, ovo EP biće prvo kontinentalno takmičenje u nekom kolektivnom sportu koje će se odigrati u pandemijskoj 2020. godini.

Specifični uslovi, stroga pravila, bez publike na tribinama… Rukometašice će biti smeštene u „crvenom balonu“, u kom je kretanje dozvoljeno samo u okviru hotela i dvorane, a sve u cilju da se mogućnost zaraze koronavirusom svede na minimum.

Ipak, nije moglo bez problema. Izabranice selektora Ljubomira Obradović trebalo je u utorak da stignu u Dansku, ali su problemi u vezi sa testiranjima odložili put, pa su dva dana kasnije stigle u Kolding. I, na dan utakmice, pojavile su se igračice pozitivne na Covid-19, kasnije se ispostavilo da su pozitivne nalaze dobile Kristina Graovac i Marija Agbaba.

Zato je duel sa Holanđankama pomeren za 24 sata i čeka se da se vidi šta će reći rezultati na koronu u subotu ujutru…

Iako su poslednju zvaničnu utakmicu rukometašice Srbije odigrale prošle godine u decembru na Svetkom prvenstvu u Japanu, kada su u borbi za peto mesto poražene od Crne Gore, osokoljene uspehom koji ih je odveo u kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, žele da nastave kontinuitet dobrih rezultata i na EP u Danskoj.

GRUPA C

Subota:

Srbija – Holandija 20.30

Petak: Mađarska – Hrvatska 22:24 (12:12)

Nedelja:

Srbija – Mađarska 16

Hrvatska – Holandija 18.15

Utorak:

Srbija – Hrvatska 18.15

Holandija – Mađarska 20.30

Srbija igra u grupi C, zajedno sa Mađarskom, Hrvatskom i Holandijom, sa kojom će odmeriti snage na startu, uz veliku dozu optimizma.

Kapiten Katarina Krpež Šlezak rekla je da je veoma važno da njena ekipa dobro počne takmičenje.

„Analizirali smo sve protivnike, ali fokus nam je sada na prvom meču sa Holandijom, koji nam je jako bitan za početak prvenstva. Nakon toga okrećemo se i ostalim duelima. Želimo da uzmemo što više bodova i onda će sve biti lakše za nas. Na prvenstvu će biti jako kvalitetnih ekipa, svakako nema lakih protvnika, ali idemo korak po korak“, rekla je Krpež Šlezak za sajt Olimpijskog komiteta Srbije.

Ona je navela da je atmosfera u ekipi dobra.

„Nije teško predvoditi ovu grupu devojaka. Sve su otvorene i spremne da pomognu jedna drugoj. Funkcionišemo kao pravi tim. Otežavajuća okolnost je što ćemo većinom biti zatvorene u hotelu, ali probaćemo da nekako ispunimo vreme, da se opustimo možda nekim igricama i razbistrimo glave i opustimo se“, dodala je kapiten reprezentacije.

Po tri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u drugoj fazi, u kojoj se grupa u kojoj su srpske ruometašice ukršta sa grupom D, gde su Rumunija, Norveška, Nemačka i Poljska.

Titulu šampiona brane rukometašice Francuske.

SASTAV RUKOMETAŠICA SRBIJE

Golmani: Katarina Tomašević, Jovana Risović, Kristina Graovac; leva krila: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević; pivoti: Slađana Pop-Lazić, Jovana Milojević, Jelena Agbaba; desna Krila: Katarina Krpež-Šlezak, Željka Nikolić; bekovi: Jovana Stoiljković, Jelena Trifunović, Jovana Jovović, Andrea Lekić, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Anđela Janjušević i Marija Agbaba.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE

Grupe A (Herning): Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija;

Grupa B (Herning): Rusija, Švedska, Španija, Češka;

Grupa C (Kolding): Holandija, Mađarska, Srbija, Hrvatska;

Grupa D (Kolding): Rumunija, Norveška, Nemačka, Poljska.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar