Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Rukometašice Srbije pobedile su Poljsku 25:21 na startu u prvom meču grupe B Svetskog prvenstva u Španiji.

Pobednik najneizvesnijeg meča dana na Svetskom prvenstvu, odlučen je u napetoj završnici drugog poluvremena, iako je Srbija bila bolja tokom većeg dela meča.

PROČITAJTE JOŠ:

Rukometašice naše zemlje su bile i prilično ubedljive, pošto su u 37. minutu imale šest golova prednosti.

Poljska je tada ušla u seriju, ali je Kristina Graovac odbranila pet veoma važnih šuteva u poslednjih deset minuta, dok njene saigračice nisu pojačale realizaciju u napadu.

Svaka dilema je otklonjena isključenjem Nosek na tri minuta pre kraja, nakon čega je Jovana Stoiljković postigla pogodak za 24:21, a Marija Petrović je ubrzo samo potvrdila trijumf minut i po pre kraja.

Najefikasnija je u timu Srbije bila Anđela Janjušević sa sedam golova iz osam šuteva, dok je Jovana Stoiljković postigla šest golova iz sedam pokušaja. Marija Petrović je imala četiri pogotka, a Nataša Lovrić i Jovana Kovačević po dva.

Na drugoj strani je Aleksandra Rosijak imala šest pogodaka, Dagmara Nocun pet, a Magda Balsam i Natalija Nosek po četiri.

Prvo poluvreme proteklo je u dobroj igri Srbije u napadu i nešto slabijoj odbrani. Nocun, Rosijak i Nosek su olako probijale defanzivu tima Uroša Bregara, ali se često sreća osmehivala Srbiji.

Za Kobilinsku je mreža bila kao začarana, pa je pogađala stative i prečke, a samo u prva tri minuta isto toliko puta su Poljakinje tresle okvir gola.

S druge strane je tokom prvih 30 minuta blistala Anđela Janjušević, za koju je teško reći da li je bila bolja u pozicionom napadu ili kontrama.

Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Samo ona je postigla pet golova u prvom poluvremenu, dok su kontre Srbije išle veoma tečno i brzo. Tek nešto slabija je bila Marija Petrović, uvek na pravom mestu.

U nekoliko navrata je srpski tim postizao pogotke i sa igračicom manje, a Petrovićeva je imala tri gola.

Poljska je uglavnom bila problematična na levoj strani, gde je odbrana najlakše pucala. Rosijak je prodirala jednostavnim fintama na beku, a „promaja“ je duvala u odbrani Srbije i na krilu.

To se nije odrazilo na rezultat tokom prvog dela igre, pa je bilo 16:13 za Srpkinje. Prvih sedam minuta nastavka Srbija je igrala vanserijski.

Poljakinje u napadu nisu imale čistu situaciju, a kamoli gol, Anđela Janjušević je nastavila da pogađa, pa je Srbija posle 37 minuta imala 19:13.

Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Usledilo je nekoliko loših minuta naših igračica, tokom kojih je Poljska napravila seriju 5:1 i prišla na 20:18.

Tada je Kristina Graovac odbranila dva sedmerca u kratkom periodu različitim rukometašicama, a Nataša Lovrić je pogotkom sa krila donela Srbiji 22:20.

Završnica je pripala Jovani Stiljković i Mariji Petrović, koje su posle isključenja Silvije Matuščik pred kraj, pogodile kada je trebalo za važnu pobedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Srbija – Poljska 25:21 (16:13)

Dvorana: Pabeljon Pla de l’ Ark, Lirija; Sudija: Karim Gasmi

Srbija: M. Agbaba, J. Agbaba 1, Janjušević 7, Risović, Kojić 2, Radojević 1, Kocić, Jovović, Kovačević 2, Stamenić, Jovanović, Lovrić 2, Stoiljković 6, Liščević, Petrović 4, Graovac.

Poljska: Zimni, Kobilinska 1, Plominska, Balsam 4, Gega, Matuščik, Plaček, Gorna 1, Zima, Rosijak 6, Nosek 4, Šaravaga, Ahruk, Rožak, Nocun 5, Maličkijevič.

Drugo poluvreme:

60′ KRAJ! Velika pobeda Srbije!

Golovi Stoiljkovićeve i Petrovićeve, isključena je Matuščik i to je olakšalo posao Srpkinjama da završe posao.

55′ Stoiljković je promašila veliku šansu, drama u finišu

Prečka se isprečila Stoiljkovićevoj, Graovac je srećom odbranila udarac Rosijak, pa nas u završnici očekuje napeta borba.

52′ Nove odbrane Graovac, ali Poljska se drži

Odbila se lopta Ahrukovoj u ruke i rešila je to golom za 22:21 u korist Srbije.

48′ Maličkijević brani fantastično, ali Graovac skida penale!

Kovačević je promašila veoma bitan šut jer Poljska ima igračicu manje. I tako je uspela da izbori sedmerac Matuščik, a Kobilinska je promašila. Graovac je i drugi put u kratkom periodu odbranila sedmerac, a Lovrić

45′ Gol Poljske, prečka Srbije

Lovrić nije uspela da pogodi mrežu, Monika Maličkijevič je na drugoj strani pokrenula svoju ekipu i Poljska je prišla na 20:19 golom Rosijak.

Foto: RSS

43′ Poljska istopila prednost Srbije

Sada već drže korak Poljakinje, Balsam, Kovačević, pa Nocun, daju golove, pa potom sudije sviraju sedmerac. Promašuje ga Poljska.

38′ Sedam i po minuta bez gola, pa dva za 30 sekundi

Krilo osamljeno na desnoj strani, skočila je Lovrićeva za 19:13. Smanjila je Rosijak posle skoro osam minuta igre u nastavku, a onda za manje od 30 sekundi i Nocun daje gol za 19:15.

35′ Poljska bez gola pet minuta

Nema čistih situacija za devojke u belim dresovima. Pogođena je prečka, ali sem toga, sjajna odbrana Bregarovog tima – 18:13 za Srbiju posle gola Janjuševićeve.

33′ Bravo, Risović!

Strašna akcija za Mariju Petrović koja je na liniji primila loptu i iznudila sedmerac, a Stoiljkovićeva je bila neumoljiva – 17:13.

Prvo poluvreme:

30′ Srbija bolja na poluvremenu!

Jovana Kovačević je imala idealnu priliku, zicer za +4 sa igračicom manje. Janjušević je svoju šansu odmah potom iskoristila, a Srbija ima 16:12. Poljakinje su dale brz gol, a Srpkinje su do kraja poluvremena iskoristile minut viška.

25′ Liščević je ušla u igru, Janjušević se ne zaustavlja

Četvrti Anđelin gol na meču, Poljakinje su imale sedmerac koji je realizovala Balsam, a lopta je oduzeta našem timu – 14:12.

23′ Smanjile su Poljakinje zaostatak…

Dve „bombe“ i jedan prodor Nosek, ali i golovi Kovačevićeve i Petrovićeve sa linije šest metara održavaju 13:10. Kovačević je u kontri pogodila golmanku Poljske u glavu, a rival Srbije u kontri preko Nocun prilazi na 13:11.

Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

20′ Rosijak pravi probleme, ali kontre rade „kao sat“

Odlična kontra Jelene Agbabe čak i sa igračicom manje. Poljakinje uzvraćaju preko Rosijak, a Srpkinje sedmercem Jovane Stoiljković održavaju četiri gola prednosti – 11:7.

15′ Tako je! 9:5 za Srbiju!

Kovačević se vratila u igru posle isključenja, Janjušević istrčava kontru, a onda i Kojić završava napad za četiri gola prednosti.

12′ Slabo branimo krila…

Nocun opet pogađa, pre toga i Rosijak strašnom fintom po levom beku prodire lako do gola i pogađa. Stoiljković skače sa devet metara i „buši“ mrežu za 6:4.

10′ Janjušević „kida“

Janjušević i Tamara Radojević pogađaju, Kobilinskoj kao da je omađijana mreža Srbije, ali zato Nocun nema problema da reši napad s krila – 5:2 za Srbiju.

8′ Dobar napad, dva gola prednosti za Srbiju

Kobilinska pogađa okvir gola, Kojić ga prebacuje na drugoj strani, ali Petrović i Kojić pogađaju za Srbiju, a Balsam za Poljsku – 3:1.

4′ Srbija vodi!

Posle prečke Poljakinja, Janjušević pogađa mrežu rivalki za 1:0 u korist Srbije. Plaček je potom sprečila čist pogodak Srbije u kontri.

2′ Loš početak Srbije

Nekoliko neiskorišećnih akcija Srpkinja, koje nemaju šut ka golu protivnika, ali i solidna odbrana na drugoj strani. Jedinu pravu šansu Poljakinje su imale preko Ahruk, koja je pogodila stativu posle prodora.

BONUS VIDEO: Izjava Milice Mandić na otkrivanju murala

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar