Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Rukometaši Srbije od 20.30 igraju meč drugog kola C grupe Evropskog prvenstva protiv Hrvatske, a susret ima izuzetnu težinu, uzevši u obzir činjenicu da pobeda "Orlova" znači i kraj nada Hrvata da mogu do drugog kola.

Iako je, naravno, lopta okrugla i postoji mogućnost da jednu reprezentaciju „posluša“ više nego drugu, igrači u dresu reprezentacije Srbije bi sebi znatno olakšali ukoliko bi ispunili bar četiri od pet faktora, čime bi se znatno približili pobedi i plasmanu u drugu rundu.

1. Odbrana

Iako je nešto što bi mnogi okarakterisali kao „otkrivanje tople vode“, odbrana protiv Hrvatske dobija dodatno na težini zbog značaja koji utakmica ima na za Hrvatsku. „Vatreni“ su poraženi u prvom kolu od Francuske 27:22, što znači da ne smeju da izgube. To podrazumeva i da će od samog početka krenuti silovito, kako bi preuzeli inicijativu i napravili veliki korak ka pobedi.

Ukoliko odbrana bude na nivou, a hrvatski napadi zaustavljeni, gotovo je neizbežno uvlačenje nesigurnosti u igru, a Hrvatska je tokom meča sa Francuskom pokazala da joj to nije strano. Da ne govorimo o tome da bi odlična odbrana otvorila prostor i za napade na nepostavljenu odbranu Hrvatske, a svaki brz gol ne samo da utiče na rezultat, već i na psihu rivala.

Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

2. Golmani

Da bi odbana bila sjajna, moraju i golmani da budu na nivou na koji su nas navikli prethodnih meseci. Vladimir Cupara i Milan Bomaštar su dokazali da spadaju u sam vrh ne samo evropskog, već i svetskog rukometa, a protiv Hrvatske će imati odličnu šansu da to i potvrde. Ukoliko uspeju da „spuste roletnu“ i nadovežu se na dobru odbranu, pitanje je trenutka kada će Hrvatima „ući voda u uši“.

3. Igra u pozicionom napadu

Cilj je, naravno, primiti što manje golova, ali je za pobedu ipak neophodno dati jedan više od rivala. S obzirom na to da Hrvati važe za jednu od najboljih defanzivnih ekipa na planeti, realizacija napada u kojima je broj snaga na terenu izjednačen će biti jedan od najvažnijih faktora na meču. Ono što igra Srbije ne sme da postane jeste jednodimenzionalna u napadu. Raznolikost napada, pretnje sa svih strana neće dopustiti Hrvatima da se fokusiraju. Takođe, ovo bi mogla da bude jedna od najvažnijih mentalnih „igrica“, jer bi Srbija pokazala da se ne plaši hrvatske odbrane.

Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

4. Pivot 

Koliko je važna igra na liniji od šest metara pokazao je meč Hrvatske i Francuske. Hrvati su u jednom trenutku zatvorili sve druge prilaze ka svom golu, ali je Francuska uspela da izvrši pritisak zahvaljujući nekoliko vezanih akcija za pivote, što je „vatrene“ nateralo da „skupe“ odbranu, pa su francuska krila i bekovi dobili dovoljno prostora da „prodišu“, što su iskorisitli na najbolji mogući način.

5. Samopouzdanje 

Hrvatska u meč ulazi kao jedna od najboljih selekcija sveta. Srbija, sa druge strane, pokušava da se vrati na rukometnu mapu, nakon što je poslednji iole ozbiljniji uspeh na prvenstvu Evrope zabeležila pre ravno deset godina u, kada je u Beogradu osvojeno srebro. Sa druge strane, Hrvati su godinama bili u samom vrhu, ali je 2021. godina bila za zaborav, pošto su na Svetskom prvenstvu bili tek 15, dok se na Olimpijske igre nisu kvalifikovali.

S obzirom na poraz od Francuske, jasno je da je pritisak ogroman. Sa druge strane, Đeronini izabranici su u velikom naletu, i imaju sve razloge da do samog kraja veruju u sebe i u pozitivan rezultat koji bi mogao da bude i ključni u borbi ne samo za drugu fazu, već i plasman među četiri najbolje selekcije.

BONUS VIDEO Mijajlo Marsenić pred početak Evropskog prvenstva u rukometu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram