Foto: Pedja Milosavljevic

Kada se spomene profesionalni sport, većini ljubitelja napamet padaju NBA, Evroliga, Liga šampiona, ili, kada su u pitanju domaće lige, Serija A, Primera, Premijer liga, Endesa u košarci... Ipak, i Srbija će sada imati svog predstavnika među najjačim ligama planete.

Iako je prethodnih godina bilo dosta priče o tome da su uslovi u srpskom vaterpolu veoma loši, sa početkom pandemije koronavirusa poklopio se i astronomski uspon jednog od najtrofejnijih srpskih sportova.

PROČITAJTE JOŠ...

U sezoni 2020/2021 viđen je veliki pomak, pošto su brojni vaterpolisti predvođeni Stefanom Mitrovićem i Nikolom Rađenom odlučili da se vrate, ali je pravi „bum“ usledio po njenom završetku. Radnički iz Kragujevca je osvojio titulu, ali su priču o istorijskom podvigu Kragujevčana ubrzo smenile one o transferima srpskih klubova koji će domaći šampionat lansirati na krov Evrope, a kako ne postoji kvalitetan takmac ni na ostalim kontinentima, samim tim srpsku ligu učiniti najboljom na svetu.

Nogu je „povukao“ Novi Beograd. Najznačajniji potez ne samo za ovaj vaterpolo klub, već i za ligu, ali jedan od najbombastičniih potpisa stigao je u vidu parafa ugovora Dušana Mandića, MVP-ja Lige šampiona. Novi Beograd je takođe doveo i Nikolu Jakšića, najboljeg strelca Radničkog Strahinju Rašovića, njegovog brata Viktora, Đorđa Vučinića, Radomira Drašovića, braću Gojka i Duška Pijetlovića, grčkog internacionalca Angelosa Vlahopulosa… A spominje se da bi Vladimir Vujasinović mogao na raspolaganju da ima i doskorašnji dvojac Barselonete, Mišel Bodegas, Francuz na mestu centra, odnosno golman Žoao Pedro, 21-godišnji Brazilac.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Za njima ne kaska ni Partizan, koji je po produžetku saradnje sa Stefanom Mitrovićem dogovorio tri velika transfera. Prvo je u klub stigao iskusni reprezentativac Srbije Milan Aleksić, a njegovim putem su krenuli i centri Nemanja Vico i Petar Velkić, zatim levoruki Filip Radojević. Na golu će biti Dimitrije Rističević, a inostrano pojačanje trebalo bi da bude Amerikanac Aleks Bouven.

Crvena zvezda je nešto „tiša“, u redove crveno-belih stigli su Stefan Pješivac i Bogdan Đurđić, crnogorski reprezentativci koji bi trebalo da budu među nosiocima igre u pokušaju da ova ekipa dođe do nove šampionske titule.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ozbiljnu konkurenciju ovim ekipama predstavljaće Šabac, koji je okupio sve mlade i talentovane vaterpoliste koji naredne sezone ne bi imali prostora u svojim klubovima, pa iako na papiru ovaj tim zauzima peto mesto po kvalitetu u domaćem vaterpolu, ne bi trebalo isključiti ni mogućnost da odigraju znatno iznad očekivanja i na kraju „pomrse konce“ znatno iskusnijim ekipama.

Titulu će braniti Radnički. Kragujevčani su zadržali gotovo ceo šampionski tim sem Strahinje Rašovića, ali je pronađena zamena pošto je u Kragujevac došao Miloš Ćuk, pa ambicije nisu nešto preterano promenjene. Naime, kako nam je otkrio Jugoslav Vasović, prvi čovek Kragujevčana, Radnički ima cilj da osvoji titulu prvaka Evrope, i to više puta.

Gledajući kvalitet imena koja su se vratila u srpski vaterpolo, ne postavlja se pitanje da li, već je preostalo samo da konstatujemo da srpsko nacionalno prvenstvo u vaterpolu za sezonu 2021/2022. zauzima sam vrh kada je u pitanju kvalitet ne samo u Evropi, već na čitavom svetu.

A prelazni rok još uvek nije gotov…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare