Šah, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Četvoro slepih šahista dobilo je presudu u svoju korist povodom tužbe protiv države Srbije koju su podneli Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Grupa od četvorice šahista koju je u tužbi predvodio Branko Negovanović, a među kojima su bili i Sretko Avram, Živa Markov i Dragoljub Baretić tužila je Srbiju zbog diskriminacije prilikom dodele nacionalnih priznanja za osvajače medalja.

PROČITAJTE JOŠ

U tužbi na sajtu suda stoji da su četvorica podnosioca slepi šahisti i državljani Srbije, koji su u periodu od 1961. do 1992. godine osvojili niz medalja za Jugoslaviju, posebno na Šahovskoj olimpijadi slepih i slabovidih, kao deo nacionalnog tima. Oni su se žalili da su ih srpske vlasti diskriminisale tako što su im uskraćene određene finansijske nagrade predviđene Uredbom o priznanjima i nagradama za sportska dostignuća iz 2006. godine, odnosno doživotna mesečna novčana naknada kao i jednokratna novčana isplata.

Za razliku od svih ostalih sportista i šahisti, uključujući šahiste koji vide ili druge sportiste ili igrače sa invaliditetom, koji su osvojili slična međunarodna priznanja su dobili svoje nadoknade.

Njihove tužbe za diskriminaciju su odbacili domaći sudovi.

Domaći zakon, kako ga tumače domaći sudovi, predviđao je da samo šahisti koji su osvojili medalje na Šahovskoj olimpijadi, inače organizovanoj samo za videće šahiste, imaju pravo na određene finansijske nagrade, čime su faktički diskvalifikovani svi ostali šahisti uključujući i one koji su , kao što su podnosioci tužbe osvojili su svoje medalje na Šahovskoj olimpijadi za slepe i slabovide.

Iz toga proizilazi da su srpske vlasti, kada su odlučivale da donesu ovakvu zakonsku regulativu, jasno iskoristile svoje diskreciono pravo na način da različito tretiraju videće i slepe šahiste uprkos tome što su osvojili slična međunarodna priznanja.

Sud u Strazburu je zaključio da slepi šahisti koji su osvojili medalje na Šahovskoj olimpijadi za slepe i slabovide, s jedne strane, i videći šahisti koji su osvojili medalje na Šahovskoj olimpijadi, s druge strane, morali su se posmatrati kao dve grupe lica koja se bave istom delatnošću, odnosno igranjem šaha, i, pored toga, kao dve grupe čiji su članovi stekli neka od najviših međunarodnih priznanja. Stoga su bili u analognim ili relevantno sličnim situacijama.

Sud je zato presudio u korist slepih šahista i naložio Srbiji da isplati štetu.

Svakom podnosiocu tužbe po 4.500 evra na ime nematerijalne štete. Što se tiče materijalne štete, Vlada mora svakom podnosiocu tužbe da isplati nastalu i sve buduće finansijske beneficije ili nagrade na koje bi imao pravo da je bio vidoviti šahista koji je za Jugoslaviju osvojio relevantnu medalju na šahovskoj olimpijadi za videće šahiste.

BONUS VIDEO Tucak: Bez pomoći države nema novog Đokovića, Filipovića, Rađe, Modrića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare