Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Da li je došao trenutak za proboj i u NFL-u?

Kada se spomene Srbija i sport, većina ljubitelja će „na keca“ uspeti da izusti imena velikana poznatih širom sveta, poput Novaka Đokovića, Nikole Jokića, Dejana Savića, Dragana Stojkovića… Ali, s obzirom na dominaciju u onima koji su popularni u našoj zemlji, pitanje koje se nameće jeste – da li Srbi imaju to što je potrebno za proboj u one sportove koji su, zasad, blago rečeno malo popularni na ovim prostorima?

PROČITAJTE JOŠ...

Jokić je proteklu NBA sezonu okončao kao MVP drugi put zaredom, nakon čega je dobio „supemaks“ ugovor, najveći u istoriji lige. Đoković je redom preslišavao rivale i čini se sa pola gasa osvojio titulu na Vimbldonu. Vasilije Micić je predvodio Anadolu Efes do titule prvaka Evrope na završnom turniru Evrolige u Beogradu i drugi put uzastopno postao MVP završnog turnira Evrolige, a sada se za njega otimaju brojni NBA timovi. Vaterpolisti su godinama dominirali svetom…

Kada je fudbal u pitanju, Luka Jović je zvezda prelaznog roka u Italiji, Dušan Vlahović „udarna igla“ Juventusa… Jednostavno, teško je zamisliti iole kvalitetniju ligu u kojoj nema igrača iz Srbije koji igraju ozbiljnu ulogu.

Iz tog razloga je košarkaški agent Nejt Džons poručio:

„Srbi dominiraju u nekoliko sportova. Ljudi, možda bi trebalo da počnemo da ih regrutujemo za američki fudbal. Siguran sam da bi, uz pravi trening, moglo da se nađe par vrhunskih kvoterbekova u Srbiji“, napisao je bivši agent Demijena Lilarda, Kevina Durenta, Demara Derozana, Dvajta Hauarda… i tako pokrenuo temu o kojoj će gotovo sigurno biti reči u narednim godinama.

Naime, od nastanka profesionalnih fudbalskih liga u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. veka sportom koji je danas širom sveta poznat kao „američki fudbal“, kroz tamošnja takmičenja (što profesionalna, što na koledž nivou) prošao je veliki broj igrača koji su poreklom iz Srbije, ali je samo jedan od njih, i to šuter Filip Filipović, zapravo bio rođen na teritoriji Srbije, i to u Beogradu.

Situaciju bi mogao da promeni mladi Ilija Krajnović, koji igra za Boston Iglse na koledžu u Masačusetsu, a ukoliko sve prođe kako su zamislili, momak iz Kleka bi mogao da postane prvi draftovani igrač iz Srbije, pošto je Filipović sa Dalas Kaubojsima ugovor potpisao kao nedraftovani slobodni agent.

A ako on uspe da se probije, nema dileme da će trasirati put znatno većem broju momaka, nakon čega je jedino pitanje – koji sport Srbi neće pokoriti? Uostalom, bejzbol takođe čeka na svoj red…

BONUS VIDEO Novak napravio ludnicu izjavom o Kirjosu: Hajde da prvo odemo na večeru, pa ćemo videti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar