Foto SSGV

Nakon "čistke" u 2017. godini, kada je od 31 zaposlenog u Sportskom savezu grada Vranja ostalo 10 radnika, opstanak ovog na lokalu "krovnog" saveza koji sprovodi programske sportske aktivnosti upitan je već mesecima jer ovi ljudi tvrde da su platu poslednji put primili u julu 2020. godine iako su i dalje u radnom odnosu i obavljaju aktivnosti, ali i da to nadležne ne zanima.

Nezadovoljstvo jer su ostali bez zarada i zbog komplikacija sa zdravstvenim osiguranjem u jeku epidemije virusa COVID-19, kulminiralo je sredinom februara ove godine, kada je Komisija za dodelu sredstava odlučila da Savezu ne dodeli novac, te su radnici koji su tada već 5 meseci bili bez plata i mesec i po dana zdravstvenog osiguranja, gradonačelniku dr Slobodanu Milenkoviću uputili otvoreno pismo.

Ovih dana su upadom u Gradsku upravu i kancelariju gradskog većnika za sport Nenada Đorđevića ponovo privukli pažnju javnosti, tvrdeći da je gradsko rukovodstvo glavni krivac što je desetoro zaposlenih u Savezu 15 meseci bez osnovnih sredstava za život.

PROČITAJTE JOŠ

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković nazvao je taj čin „istupom koji nije način za rešenje problema“.

„Gradsko rukovodstvo je spremno za dijalog. Prvi korak ka rešenju problema je potpisivanje Ugovora o sufinaniranju programskih aktivnosti Sportskog saveza. Nadam se da će njihovi predstavnici uvažiti činjenicu da je ovo jedino moguće zakonsko rešenje jer Grad Vranje nije osnivač SSGV i ne može finansirati plate zaposlenih, već isključivo programske aktivnosti“, rekao je Milenković u saopštenju objavljenom na gradskom sajtu.

Međutim, iz SSGV tvrde da oni i dalje rade i da svi transferi novca ka klubovima idu preko njih, te „ispada da volontiraju“. Prema rečima lokalnog sportskog novinara i jednog od pomenutih radnika Srđana Nikolića, problem je prošle godine nastao kada je Grad od predviđenih 11 miliona SSGV uplatio samo 8, a potom početkom ove godine odlučio da im ne odobri sredstva za tekuću godinu.

Kako navodi, obratili su se inspekciji Ministarstva omladine i sporta, a „sportski inspektor je dao nalog da je Grad u obavezi da odobri sredstva“.

„Onda je Javno komunalno preduzeće Komrad na preporuku istih tih nadležnih Savezu dalo pozajmicu od 1,5 miliona dinara, pa su nas zbog te pozajmice tužili“, kaže Nikolić.

Pozajmicu od 1,5 miliona dinara pomenuo je još u februaru gradski većnik zadužen za sport Nenad Đorđević, koji je novinarima portala Južne vesti govoreći o tome zbog čega SSGV u 2021. godini neće dobiti novac za programske aktivnosti, rekao da „oni novac nisu pravdali i da zbog toga nisu ni dobili ove godine“.

„Suština je da su oni prošle godine dobili od Grada 8 miliona, reč je i o nekim pozajmicama, a da 1,5 miliona nije vraćeno i to se smatra kao neopravdani trošak. Mi smo podneli da se povraćaj novca izvrši na osnovu projektnog finansiranja, oni se sad pozivaju na to da su imali odobrenje od mene za pozajmicu. Oni imaju tri izvora finansiranja – donacije, sponzorstvo i Grad. Nema plate za projektno finansiranje. Dobiješ 8 miliona i možeš sve da potrošiš za 2 meseca, ali godišnji program mora da se realizuje i pravda sve do dinara“, rekao je tada Đorđević.

Foto Sanja Petrov

Dok iz SSGV poručuju da nadležni moraju da naprave razliku između projektnog i programskog finansiranja, kao i da su „tužili svoj subjekat umesto da se to sredi na Gradskom veću ili Skupštini“ i da će svakodnevno odlaziti ispred kancelarija rukovodstva dok se problem ne reši, nevolje u raju na relaciji Sportski savez – Grad Vranje inspirisale su dva po objavljivanju saopštenja najaktivnija lokalna odbora političkih partija – GrO Stranke slobode i pravde (SSP) i GrO Srpske napredne stranke (SNS).

Iz SSP kažu da se gradonačelnik i većnik za sport „poigravaju sudbinama, ne samo zaposlenih u Sportskom savezu, već i njihovih porodica“

„Većnik se junački izvukao iz svoje kancelarije uz gomilu obezbeđenja i otišao ne okrenuvši se ni onog trenutka kada je jednoj radnici Sportskog saveza pozlilo, zbog koje je intervenisala i Hitna pomoć“, dodaju u saopštenju.

Sa druge strane, iz vranjskog odbora SNS-a odgovaraju da su „pojedini radnici Sportskog saveza zapravo iz redova SSP“ te da „posve nepopularnim metodama pretvaraju nekolicinu pristalica u tobožnje revolucionare“, a protest radnika Sportskog saveza nazivaju „prljavom kampanjom protiv gradskog rukovodstva“.

BONUS VIDEO Tucak: Bez pomoći države nema novog Đokovića, Filipovića, Rađe, Modrića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare