Sportski momenti 2021. godine; Foto: EPA/EFE
Sportski momenti 2021. godine; Foto: EPA/EFE

Novak, Jovana, fudbaleri, vaterpolisti, Nikola, Zurab, košarkašice, odbojkašice, Željko, Kristijano i Leo, Ivana i rekordi.

Utakmica Srbija – Portugal i prolaz na Mundijal

Srbija je u Lisabonu savladala Portugal nakon preokreta sa 2:1 u direktnom duelu za Svetsko prvenstvo koje se održava 2022. godine u Kataru. Golove za naš tim postigli su Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović, dok je vodeći pogodak za Portugal delo Renata Sančeza.

Rekordi Novaka Đokovića

PROČITAJTE JOŠ

Novak Đoković je osvojio tri grend slema, ukupno 20 i izjednačio se po broju najvećih titula sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Postao je prvi teniser u Open eri koji je uspeo bar dva puta da osvoji svaki od četiri grend slema.

Osvojio je i masters u Parizu i dva 4. mesta na Olimpijskim igrama, a 8. marta je započeo 311. nedelju na vrhu ATP liste (sigurno je prvi teniser sveta do 30. januara), čime je oborio rekord Rodžera Federera po broju sedmica na vrhu.

Nikola Jokić prvi srpski MVP u NBA

Nikola Jokić je u junu proglašen za MVP-ja NBA lige. On je prvi Srbin, a treći Evropljanin kome je to pošlo za rukom i tek šesti stranac.

Uspeo je i da postane tek treći čovek u istoriji NBA koji je u sve tri kategorije (poeni, skokovi, asistencije) bio rangiran u Top 5 igrača u ligi.

Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Vaterpolo dominacija Srbije

Vaterpolisti Srbije nastavili su sa svetskom dominacijom, pošto su u Tokiju na Olimpijskim igrama odbranili zlato osvojeno u Riju 2016. godine. U decembru je za najboljeg vaterpolistu sveta izabran Filip Filipović, dok je Dejan Savić dobio priznanje za najboljeg trenera.

Vaterpolo reprezentacija Srbije, Dejan Savić
Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Jovana Preković – olimpijski, svetski i evropski šampion

Karatistkinja Jovana Preković objedinila je titule olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona.

Godinu 2021. završila je bez poraza.

Preković je tako možda postala jedina olimpijska šampionka u karateu u kategoriji do 61 kilograma u istoriji. Sasvim zasluženo je proglašena i za najbolju sportistkinju Srbije ove godine od strane Olimpijskog komiteta Srbije.

Jovana Preković Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Zurab Datunašvili – tri medalje

Rvač Zurab Datunašvili osvojio je dve zlatne i jednu bronzanu medalju u grčko-rimskom stilu u kategoriji do 87 kilograma.

Zlatna odličja osvojio je na Evropskom i Svetskom prvenstvu, dok je bronza osvojena na Olimpijskim igrama. Po dolasku u Srbiju je rekao da se već sprema da u Parizu 2024. godine našoj zemlji donese zlatnu medalju sa Igara.

Godinu je završio kao prvi na Svetskoj rang listi u svojoj kategoriji.

Zurab Datunašvili
Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Zlatne košarkašice

Košarkašice Srbije osvojile su zlato na Evropskom prvenstu u Valensiji, a Sonja Vasić proglašena je za MVP-ja turnira.

žNa Olimpijskim igrama naše košarkašice zauzele su 4. mesto, nakon poraza od Sjedinjenih Američkih država u polufinalu, odnosno Francuske u borbi za bronzu.

Foto:FIBA

Dve medalje odbojkašica Srbije

Odbojkašice Srbije osvojile su nagradu Olimpijskog komiteta Srbije za najuspešniji ženski tim godine.

U Tokiju je osvojena bronzana medalja, a ubrzo nakon toga usledilo je i srebro na šampionatu Evrope. Ponele su nagradu najboljeg tima Evrope jer su jedina selekcija koja je osvojila medalju na ova dva takmičenja iste godine, selektor Zoran Terzić je proglašen drugi put u karijeri za najboljeg trenera Starog kontinenta.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije
foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Vratio se Željko Obradović u Partizan

Najtrofejniji evropski trener vratio se u voljeni klub. Željko Obradović opet je trener Partizana, na mestu uspeha našao se posle 30 godina i definitivno postao besmrtan za sve navijače crno-belih.

Gde je Žoc, tu su i trofeji, pa se očekuje da legendarni stručnjak Partizan vrati na staze stare slave.

Željko Obradović; Foto: Marko Djokovic/STARSP

Potresi Mesija i Ronalda

Ono što je delovalo nezamislivo, dogodilo se u 2021. godini. Lionel Mesi napustio je Barselonu posle 20 godina i u jednom od najvećih transfera u istoriji prešao u Pari Sen Žermen.

Obavezao se na dvogodišnju vernost timu snova iz prestonice Francuske, ali će njegovo srce zauvek kucati za Barsu, prema kojoj ima neraskidive emocije. Da ne bude usamljen u potresu, pobrinuo se Kristijano Ronaldo, koji se prošlog leta iz Juventusa vratio u Mančester junajted, što je malo ko očekivao.

Kristijano Ronaldoi Lajnol Mesi, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi
Kristijano Ronaldoi Lajnol Mesi Foto: EPA-EFE/PETER POWELL/Julien Mattia / Zuma Press / Profimedia

Deset medalja u streljaštvu i olimpijski rekord

Tokom 2021. godine naši strelci našli su se na podijumu čak deset puta.

Osvojeno je šest srebrnih i četiri bronzane medalje, uz jedno četvrto mesto. Od tih odličja, dva su u Tokiju doneli Damir Mikec (srebro) i Milenko Sebić (bronza) u Tokiju, gde je oboren rekord sa ukupno devet olimpijskih medalja srpskih sportista.

Ivana Vuleta osvojila Dijamantsku ligu

Srpska atletičarka Ivana Vuleta (devojačko Španović) ostala je bez medalje na OI, pošto je skok od 6,91 metara bio dovoljan za četvrtu poziciju.

Tri puta je osvajala zlato na mitinzima Dijamantske lige u Stokholmu, Lozani i Cirihu. To joj je omogućilo da treći put u karijeri trijumfuje u Dijamantskoj ligi.

Ivana Španović Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

BONUS VIDEO Suze Dejana Savića na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar