Duško Tošić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Napad na Duška Tošića i njegove drugove je nesvakidašnji incident na srpskom tlu, ali nije izolovan, jer se i ranije dešavalo da poznati sportisti budu meta.

(Neopravdani) razlozi za atake na (uglavnom) fudbalere bili su različiti, od želje nasilnika za pribavljanjem materijalne koristi, preko ljubomore, nezadovoljstva zbog „nelojalnosti“ klubu…

PROČITAJTE JOŠ

Upravo ta „nelojalnost“ se u medijima pominjala u januaru 2005. kao uzrok paljenja automobila tadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, Marjana Markovića, koji je odlučio da ne produži ugovor s crveno-belima, već je na leto otišao kao slobodan igrač u kijevski Dinamo, da bi se tri godine kasnije vratio na „Marakanu“.

U aprilu 2005. Nigerijac Lukman Babatunde zadobio je lakše povrede u napadu u Čačku, dok je u martu 2008. grupa navijača Borca na rasnoj osnovi vređala Solomona Opakua na utakmici protiv Bežanije, a posle ga pretukla, zbog čega su četvorica huligana osuđena na ukupno četiri godine zatvora.

U oktobru 2006. ulaz zgrade u kojoj živi Milan Gurović (tada košarkaš Zvezde, a ranije Partizana) bio je išaran porukama preteće i uvredljiv sadržine, upućenim njemu i članovima porodice.

U januaru, ali 2012. godine, Dragan Stojković Piksi, legenda Zvezde i svojevremeno prvi čovek srpskog fudbalskog giganta, imao je verbalni sukob u „Red kafeu“ (restoran u sklopu „Marakane“) s trojicom navijača crveno-belih, zbog čega je ubrzo napustio lokal.

U novembru 2012. ulaz u zgradu u kojoj živi tadašnji trener Partizana Vladimir Vermezović, bio je ispisan porukama mržnje.

U oktobru 2013. fudbaleri Zvezde su u zajedničkom saopštenju naveli da je situacija toliko loša u klubu da čak posle treninga nemaju šampon u svlačionici. Ubrzo su stigli šamponi, ali kroz polupane prozore njihovih parkiranih vozila na stadionu.

U decembru 2014. navijač kragujevačkog Radničkog je u svlačionici udario šamar fudbaleru Vuku Sotiroviću, dok je mesec dana kasnije zapaljen automobil Danilu Pantiću, navodno bio delo navijača nezadovoljnih što mladi fudbaler Partizana nije želeo da produži ugovor.

Ubrzo potom navijač Novog Pazara, revoltiran što je Žarko Udovičić promašio penal u duelu sa Radom, ušao je u svlačionicu posle jednog treninga i pretio mu pištoljem.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji fudbaler Vojvodine, Nikola Trujić doživeo je više od neprijatnosti posle eliminacije iz kvalifikacija za Ligu Evrope od Ružomberoka, kada ga je u julu 2017, neposledno posle meča, u svlačionici slovačkog kluba napala grupa od desetak navijača „lala“. Bilo je tu svega, vike, guranja i pesnice u glavu Trujića.

Prošle godine kruševačka policija privela je jednu osobu zbog sumnje da je metalnim predmetom nanela lakše telesne povrede fudbaleru Napretka Ibrahimu Ndajeu, pošto su Senegalac i saigrač iz Kameruna Samjuel Bah Režis, ostali nemi na provokacije grupe huligana.

Meta napadača, ali iz sasvim drugih razloga, bio je Aleksa Terzić, fudbaler Fjorentine kome su u novembru 2019. četvorica razbojnika oteli automobil. Ubrzo je reagovala policija, pa je jedan od njih uhapšen, a autuomobil pronađen.

U avgustu 2019. bivši košarkaš Partizana Nemanja Bezbradica pronađen u nesvesnom stanju. Pretučen je na ulici u Jakovu i potom ostavljen da leži. Prolaznici su uspeli da mu povrate svest, a kako su mediji navodili motiv napada bio je sukob oko devojke.

Nedavno je mladi pirotski golman V.J. (17) brutalno pretučen i sa teškim povredama prebačen u bolnicu. Slučaj je stigao do javnosti dve nedelje pošto su se obratili roditelji momka.

Tokom poslednjih decenija bilo je tu i iskazivanja nasilja huligana prema igračima na terenu, kao što je na treningu fudbalera Crvene zvezde, uoči revanša protiv kiparskog Apoela (2008) Ognjen Koroman dobio šamar, dok je u oktobru 2008. prećeno reprezentativcima Srbije u autobusu u Đenovi, tačnije golmanu Vladimiru Stojkoviću zbog toga što je prešao u Partizan.

U martu 2013. jedan od navijača Partizana udario je Lazara Markovića zbog neuspeha crno-belih u utakmici sa užičkom Slobodom, a tri meseca kasnije, posle meča protiv Ludogoreca, vođa navijača je skinuo kapitensku traku sa ruke Marku Šćepoviću.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar