đoković
Foto: EPA/PAUL BUCK

Dejan Stanković, trener Crvene zvezde koji je prvi obezbedio novac za respiratore, mobilisao je i ostale sportiste da se uključe u brobu protiv koronavirusa. Poslednji svetli primeri su Gordan Petrić, bivši fudbaler Partizana koji je donirao 50.000 evra, a isto koliko je uplatio i nekadašnji napadač Crvene zvezde Aleksandar Pešić.

Novak Đoković je po ko zna koji put pokazao da ima srce veliko kao planina.

PROČITAJTE JOŠ

Donacijom Srbiji od milion evra za respiratore, najbolji teniser sveta pokazao je da ne zaboravlja korene.

„Respiratori su najneophodnija oprema. Svi smo nagrnuli na proizvođače, a respiratora nema dovoljno. Cene se kreću od 10.000 do 50.000 evra. Između ostalog, iskoristili smo ovu priliku da nešto naučimo. Otvorili smo žiro račun u Fondaciji da oni koji mogu da nam pomognu to i rade.

Novak i Ana; Foto: EPA/DENNIS SABANGAN

Osim Novaka, i njegova doskorašnja koleginica Ana Ivanović uključila se u borbu s koronom i zajedno sa nekoliko kompanija učestvovala je u nabavljanju 35 respiratora. Sve je učinjeno pod okriljem UNICEF, čiji je Ana ambasador.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza je bio zaražen koronavirusom i završio je na Infektivnoj klinici u Beograd. Uspešno se oporavio, a FSS je u međuvremenu pritrčao lekarima u pomoć.

Zaposleni u savezu i fudbaleri donirali su 250.000 evra za Infektivnu kliniku u Beogradu, a to je samo početak. Otvoren je žiro račun na koji svi ljudi dobre volje mogu da pomognu da ova bitka što kraće traje jer će obezbediti neophodnu pomoć u vidu respiratora, maski, rukavica, i zaštitnih odela lekarima širom Srbije.

Humani srpski sportisti

Novak Đoković – Milion evra

Dejan Stanković – nezvanično 4 respiratora

Fudbalski savez Srbije – 250.000 evra

FK Crvena zvezda – 250.000 evra

FK Partizan – deo plata zaposlenih donirali Vladi Srbije

Luka Jović – 50.000 evra

Aleksandar Pešić – 50.000 evra

Gordan Petrić – 50.000 evra

Ana Ivanović – učestvovala u nabavci 35 respiratora

Identičnu sumu od 250.000 evra prikupili su i fudbaleri Crvene zvezde za respiratore i testove na koronavirus.

Osim finansijske pomoći, Milan Borjan i Radovan Pankov odlučili su se da pomognu time što su se odazvali humanitarnoj akciji pakovanja paketa namenjenih osobama koje ne mogu da napuštaju domove.

Očekivano, ni fudbaleri Partizana nisu ostali imuni na sve što se događa. Bez obzira na to što suma nije poznata, jasno je da se radi o nekoliko stotina hiljada evra.

Fudbalski klub iz Humske se među prvima uključio u humanitarnu akciju, odrekavši se dela zarade, pa je novac završio na računu Vlade Republike Srbije za neophodnu kupovinu respiratora.

Luka Jović, napadač Reala, koji je preko noći postao „grešni srpski sin“, zbog neodlaska u karantin, pokazao je i onu humanu stranu. Donirao je 50.000 evra u borbi protiv opakog virusa.

Gordan Petrić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

 

Isti slučaj bio je i s bivšim defanzivcem Partizana i OFK Beograda. Veliki Gordan Petrić nije želeo medijski da se eksponira, kao ni mnogi sportisti koji su uplatili novac „ispod radara“, ali se pročulo.

Sam Petrić je potvrdio da je uskočio u pomoć s donacijom od 50.000 evra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

„Srećan sam što sam u mogućnosti da pomognem. Jedino mogu da kažem da sledimo instrukcije i savete jer će i ovo proći“, kratko je poručio Petrić.

Aleksandar Pešić, član korejskog Seula donirao je 50.000 evra za kupovinu da imunohemijska aparata. Deo novca će otići u Niš, kao i u KBC „Dragiša Mišović i Klinički centar Srbije.

„Rođeni sam Nišlija, i obaveza mi je da pomognem svima kome je potrebna pomoć u ovako teški trenucima“, rekao je Pešić.

Ipak, svima je jasno da postoji veliki broj srpskih sportista koji su donirali novac, ali su to učinili u miru i tišini.

Šampioni, nastavite tako, kapa dole!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram