Foto: EPA-EFE/HANNIBAL

Britanski sportisti su tokom 2012. godine koristili posebnu vrstu supstance, napravljenu za pripadnike specijalnih vojnih jedinica, kako bi povećali svoje performanse.

To su objavili britanski mediji, navodeći da su sportisti korišćeni kao zamorčići za eksperimente u okviru tajnog programa koji je koštao stotine hiljada funti.

PROČITAJTE JOŠ

Cilj je bio da oni ostvare najbolje moguće rezultate na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu.

Takozvana „nova prehrambena intervencija“ je uključivala elemente koji su mogli da budu otkriveni antidoping testiranjima, u svom osnovnom obliku nisu izazivali nuspojave, ali su se one pojavljivale, kroz povraćanje.

Sportistima je na raspolaganje dat eksperimentalni napitak, nazvan „DeltaG“, koji je tada prvi put testiran na ljudskim bićima. Cela britanska delegacija od 91 sportiste je bila deo tog programa.

Supstanca koja se nalazila u napitku je bila „sintetička verzija telesne kiseline“, odnosno keton, koji se ne nalazi na listi zabranjenih suplemenata.

Ipak, Svetska antidoping agencija je objavila da zadržava mogućnost da reaguje i kasnije donese novu odluku u vezi sa celim slučajem, posle dublje istrage.

Ukoliko dođe to takvog razvoja situacije, krivica će ići na račun sportista, a ne britanske sportske organizacije, koja se ogradila rečima da „ne garantuje da je korišćenje ketona dozvoljeno“.

„WADA će možda imati pravo da traži uzorke krvi… Moguć je pritisak medija ukoliko koncept procuri u javnost, ali ketoza je privremeno stanje i biće teško da se to dokaže“, navedeno je u dokumentu koji su dobili sportisti.

Ideja o korišćenju napitka je došla sa Univerziteta Oksford, posle čega je to dato vojsci na upotrebu, koja je tokom godina rasla, da bi na kraju i sportisti stigli „na red“.

Ketoni su „gorivo“, koje prirodno proizvodi jetra kada čovek ne konzumira dovoljno ugljenih hidrata, a sportistima je napitak omogućavao da do tog stanja dođu bez dijete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar