Foto: Privatna arhiva

Vaterpolisti Srbije u suzama su se oprostili, sedmorica asova ide u legendu, a uskoro će doći vreme za smenu generacija.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo je i ranije smena generacija, bilo je i ranije „reseta“ i promena, bilo je i ranije loših uslova.

Vaterpolisti su navikli javnost da sami, sa svojih 10 prstiju, grade timski duh, uspehe, atmosferu i listu medalja kojoj se ne vidi kraj.

Navikli su na brojna lažna obećanja i ne opterećuju se onim što nemaju, već uvek izvlače maksimum iz onog što imaju na raspolaganju.

Zato i jesu veliki šampioni, svesni su svake uložene kapi znoja za zlatna odličja, a sada će morati da se nastavi bez sedam veličanstvenih.

Odavno im je dato obećanje, 2016, da će dobiti Nacionalni vaterpolo centar u Vrnjačkoj Banji.

Tada je kamen temeljac „lopatom“ udario bivši vaterpolista a danas ministar sporta Vanja Udovičić, ali Centar ni nakon pet godina nije završen.

U međuvremenu, osvojena su dva olimpijska i jedno evropsko zlato, a najavljeno je da će se centar izgraditi rekordno u istoj godini.

Sada je sve napušteno, zapušteno i ispucalo, uloženo je oko 2.5 miliona evra u centar i to je sada bačen novac jer je sve urađeno samo delimično.

Pre dve godine, lokalna samouprava Vrnjačke Banje saopštila je da je za završetak izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra potrebno oko 4 miliona evra. Tada je  odlučeno da se prvobitno predviđena površina celog kompleksa sa 12.000 metara kvadratnih smanji na 10.000.

Nekoliko meseci kasnije, na samom kraju 2019, ulaganje od 500 miliona evra u sportsku infrastrukturu najavio je i predsednik Aleksandar Vučić. Deo tih najavljenih planova kako su mediji preneli odnosio se i na završetak izgradnje Nacionalnog vaterpolo centra u Vrnjačkoj Banji.

Foto: Privatna arhiva

U Novom Sadu je malo drugačija situacija, tamo se radi „punom parom“, ali na sanaciji sanacije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pobrao je „lajkove“ na Instagramu čestitkom Branislavu Mitroviću, sugrađaninu i golmanu Srbije, ali sam Mitrović ne bi baš imao mnogo opcija kada bi u svom rodnom gradu želeo da ode na bazen.

SPENS nije u funkciji, još u januaru 2021. se pisalo o tome da je potrošeno više od 120 miliona dinara na renoviranje, a radovi su do tada trajali već osam meseci.

Naime, radovi su počeli 20. maja 2020, a 13. novembra iz kabineta gradonačelnika javljeno je da su radovi gotovi i da će se uskoro bazen otvoriti za sportiste i građane.

Ipak, došlo je do katastrofalnih grešaka u radovima, pukotine i izlivanja su redovna pojava, pa su se izvođači radova obrukali i dodatno uvećali troškove.

Kako je pisao N1, kompanije „Dehidra 021“ i „Bulevar company“ ogradile su se od izvedenih radova. Treća firma iz konzorcijuma koja je posao dobila na tenderu, „Max Cor“, nije se oglašavala.

Nakon toga rađena je dodatna sanacija, odnosno sanacija sanacije.

Zbog ovakvih vaterpolo priča i realnosti, Srbija se za velika takmičenja sprema u Sloveniji.

To je pretvoreno i u malu tradiciju u kojoj vaterpolisti uživaju i imaju adekvatne uslove, ali im nedostaje prilika da se za sve spreme u svojoj zemlji.

„Svima su uvek puna usta veterpola, pogotovo posle svakog osvojenog zlata, a mi 20 godina nemamo svoju kuću.  Sad se Slovenci hvale i to sa pravom kako su oni pripremali olimpijskog šampiona u vaterpolu. Naši igrači stalno idu u Sloveniju, jer tamo imaju super uslove, a mogli smo u Vrnjačkoj banji da imamo divne uslove“, rekao je Danilo Ikodinović nedavno za N1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar