Foto: youtube.com

Političku podeljenost u Crnoj Gori mnogo puta je isplivala i kroz sportske slučajeve, o čemu svedoči i poslednji iz Kotora.

Zelena boja često je bila razlog kontroverze i sukobe u Crnoj Gori, zbog kontroverzne komitske zastave „Zelenaša“, koja je u poslednjoj deceniji simbol propagiranja teze da je „Srbija okupirala Crnu Goru“ 1918. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je završila i kao boja dresa reprezentacije, sa tom zastavom su se slavile pobede, a ponosno ju je isticao i Danilo Adžić, vaterpolista koji se afirmisao u Partizanu i Crvenoj zvezdi, dok je paralelno studirao u Beogradu.

Inače, pamti se i kontroverzan slučaj iz novembra prošle godine, na letu Podgorica – Beograd.

U avionu su se našli crnogorski rukometaši i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. U jednom trenutku došlo je do verbalnog okršaja. Naime, kako je tada preneo Aktuelno.me, crnogorski rukometaši, koji su krenuli na utakmicu tokom leta su pevali himnu Crne Gore i pesme posvećene Krstu Zrnovom Popoviću.

Navodno su i vređali Kneževića, a kada se okrenuo poručili su “što je Kneževiću, smeta ti himna tvoje države, ako ti smeta ti ovde izađi!”.

Knežević im je na to rekao: “Lako vam je kad ste u čoporu, ‘ajde izađite jedan po jedan napolje na fer.“

Sin Danila Lazovića i zeleni dresovi

Iste godine, u januaru, poznati rukometaš Vuk Lazović, rođen u Beogradu, igrao je možda i najteži meč svoje karijere.

Lazović je karijeru počeo u Partizanu, igrao je još za Radnički Kragujevac i Zaječar, onda je karijeru nastavio u Krškom, Vardaru, Slovanu, Crvenoj zvezdi i Vojvodini pre odlaska u inostranstvo, a posle nastupa za Srbiju u mlađim kategorijama, prihvatio je poziv Crne Gore kao senior 2014. godine.

Debitovao je 2015, učestvovao na tri Evropska prvenstva, poslednje je bilo 2020. kada je Crna Gora nastupila baš u zelenim dresovima.

Specijalno za utakmicu protiv Srbije je dizajniran zeleni dres, a onda se pobeda slavila u autobusu uz zelenu komitsku zastavu.

Ovaj prizor je u srpsko, ali i delu crnogorske javnosti pobudio sumnju da je izlazak rukometaša Crne Gore na teren u zelenim dresovima, koji takođe aludiraju na komite, bio samo provokativna uvertira za ovo svojevrsno političko „treće poluvreme”.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sve se odigralo u jeku borbe pravoslavnih vernika u Crnoj Gori protiv Zakona o slobodi veroispovesti, ekspresno je na pobedi čestitao Milo Đukanović, a slična ikonografija viđena je i na tribinama.

Kada je snimak slavlja isplivao u javnost, na udaru je bio najviše Vuk Lazović, čin suvenog glumca Danila Lazovića.

„Ovo je već četvrta godina da igram za reprezentaciju Crne Gore, koja je bila maksimalno korektna u svakom trenutku prema meni, kao i ja prema njoj. Ova situacija do koje je došlo, to je novinarska manipulacija. Niti sam provocirao, niti mahao bilo kojom zastavom, niti je to meni bilo bitno u tom trenutku. Ja sam sportista koji uvek daje maksimum na terenu i koji gine za svaku pobedu, da li za reprezentaciju ili klub. Tako sam vaspitan, takve gene imam u sebi“, rekao je za Balkan Handball tim povodom Lazović, kog je pogodilo pitanje „šta bi rekao otac“.

„To je za mene… bolna tema jako. Otac mi stoji istetoviran na ramenu. Jako mlad sam ostao bez njega. Ceo život se borim da njegovo ime nikada ne obrukam. Mislim da nisam i nikada ga neću obrukati. Teško mi pada, dva dana se to provlači kroz medije, pišu mi raznorazni ljudi neke ružne poruke, ima i onih koji pišu lepo. Nikada nisam hteo, niti dozvoljavao da iko loše kaže nešto o mom ocu ili da ja prezentujem njega u lošem svetlu. To je za mene jako bolna tema. Juče sam tokom celog dana pokušavao da se isključim iz cele situacije i skoncentrišem na utakmicu iako je bilo jako teško. Dao sam maksimum protiv Belorusije, nije bilo dovoljno, idemo kući“, rekao je Lazović u suzama.

On je naveo da nije bio u kontaktu sa zastavom, ali su mu saigrači i Savez napravili problem svojim odlukama o dresu i proslavi.

„Kako ne, kako ne. Zato nisam uopšte prilazio toj zastavi, upravo iz tih razloga. Moj otac je bio veliki Srbin, znam ko je on, znam ko sam ja i cela moja porodica. Baš iz tog razloga nisam želeo da dođe do bilo kog kontakta i provokacije. Osuđujem laži koje su iznete povodom te situacije, a koje su naštetile mom prezimenu i porodici.“

Vaterpolista optužen za skrnavljenje crkve

Ipak, poslednji slučaj izazvao je najveću kontroverzu i zbog svega je Danilo Adžić obrisao Instagram.

Crnogorski mediji objavili su da je Adžić, inače nekadašnji igrač Crvene zvezde i Partizana, u društvu bivšeg fudbalera Bokelja Miloša Banićevića i karatiste Filipa Krivokapića skrnavio ulazna vrata Crkve Svetog Nikole u Starom Gradu, u noći između 2. i 3. maja.

Navodi se da su oni urinirali na vrata crkve, a crnogorski portal in4s.net prenosi da je Adžić vređao suprugu kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića.

Foto: instagram.com

„Pomenutog dana u 00:20 videla sam tri pijana momka, a potom čula kako izgovaraju, citiram ‘Hajde da pi*amo po crkvi’. Jedan od njih je prišao Crkvi Svetog Nikole, počeo da otkopčava i spušta pantalone. Ja sam zatim uzviknula da da ću zvati policiju, da bi mi jedan od tih momaka rekao – ‘Šta je srpska k*rvo ili d*oljo’, ne mogu se tačno setiti“, navodi se u zapisniku koji je napravila policija nakon što je uzela izjavu od supruge kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića.

Advokatica koja zastupa Adžića objavila je da je on bio samo prolaznik u ponoć, u vreme incidenta, nakon kog su procurile u javnost i fotografije na kojima je Adžić veličao komitsku zastavu, zbog čega nema veliko poverenje javnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare