Foto: EPA/Balazs Czagany

Španski vaterpolo klub Sabadelj privremeno je suspendovao srpskog vaterpolistu Nemanju Ubovića, zbog optužbi protivničkog igrača da ga je, kao homoseksualca, nazvao pogrdnim imenima.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, španski vaterpolista i član Terase Viktor Gutjerez optužio je Ubovića iz Sabadelja da ga je tokom vikenda dva puta nazvao „pederom“ i tražio je od njega izvinjenje.

Gutjerez ne krije da je homoseksualac, ali je naveo da su ga Ubovićeve reči povredile, pa se klub oglasio i poručio da naš reprezentativac neće trenirati do daljneg sa timom.

Takođe, Sabadelj je poručio da je istovremeno i Uboviću prožio podršku zbog toga što Srbin sada trpi uvrede na društvenim mrežama.

Disciplinski postupak otvoren je 18. aprila, a klub je naveo da postoje kontradiktornosti koje se proučavaju.

„Sabadelj osuđuje i uvrede koje su se pojavile na društvenim mrežama, ali moramo najstrože osuditi homofobne, ksenofobne ili rasističke izjave“, naveo je klub.

U početku Gutjerez nije želeo da otkrije ime onog oko ga je vređao, ali kada nije dobio izvinjenje, rešio je da izađe javno i kaže da se radi o Uboviću.

Gutjerez je 2016. godine otkrio da je homoseksualac, zbog čega je trpeo uvrede sa tribina i od rivala do sada. Priznao je i da se rasplakao zbog incidenta sa Ubovićem, a suza je bilo i u njegovom video obraćanju.

„Mnogo sam sada smireniji, opušteniji, istina je da se u subotu mnogo toga probudilo u meni. Srećom, nisam navikao na ovu vrstu komentara i nasilja, bio je ovo težak dan i nisam to očekivao. Sav bol i bes sam transformisao u energiju i snagu, zbog podrške koju sam dobio, od kluba, javnosti, prijatelja.“

Jedan španski portal je i fotografijama dokumentovao njihov sukob ispred bazena.

„Igrač Sabadelja me je nazvao pederom, ali kada radi adrenalin i puls je na 200 u bazenu, nisam tome pridavao značaj… To je možda strategija za destabilizaciju rivala. Ali kada smo izašli iz vode, nisam hteo da se rukujemo, i on me je opet nazvao pederom. Tako sam video da postoji jasna namera da me uvredi, nisam mogao da to sakrijem i da ćutim, moramo da sakrijemo homofobiju u sportu. Ako bih ćutao, to bi bila medveđa usluga sportu. Mora da se reaguje kao sa rasizmom. Godinama se u fudbalu viče ‘Guti peder, Ronaldo peder’, i ništa se nije dogodilo“, revoltiran je igrač Terase.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare