Lens Armstrong motor na biciklu
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Lens Armstrong, osramoćeni biciklistički šampion, u središtu je novog skandala, koji je, bar za trenutak, bacio u senku sve prethodne.

Francuski novinar Antoan Vajer izneo je dokaze da je Amerikanac tokom „Tour de France“ koristio tehnološki doping, tačnije na svoj bicikl je ugradio mali motor.

PROČITAJTE JOŠ

Armstrong je nakon priznanja dopinga ostao bez sedam titula na najprestižnijem biciklističkom događaju „Tour de France“ koji je osvojio od 1998. do 2011. godine, a to je priznao godinu dana kasnije.

Sada je njegova karijera ispunjena skandalima dobila još jedno i verovatno najbizarnije poglavlje.

Optužbe Vajera je potvrdio i Žan-Pjer Verdi, bivši šef Anti-doping agencije Francuske. Verdi tvrdi da postoje dokazi da je Armstrong koristio motor.

“Armstrong je najveći prevarant. Komplikovan je na svakom nivou. Godinama je imao specijalni tretman. Mnogi su mi rekli da ne obraćam pažnju na brojne priče, ali mnogo toga je bilo sumnjivo. Razgovarao sam sa svim specijalistima za doping koje sam poznavao, ni oni nisu mogli da shvate da neko uprkos dopingu može da izvodi takve predstave“, kazao je Verdi.

Stigao je i snimak francuskih novinara kojima se vidi kako Armstrong tokom vožnje dodiruje zadnji deo bicikla kako bi pokrenuo ugrađeni motor. Ova oprema je bila poznata još 1998. godine, ali je, naravno, bila zabranjena na trkama.

Motor je težak samo 800 grama i zbog toga može da se sakrije na biciklu. Sastoji se od motora koji proizvodi 500 W sange i baterije koja stane u bocu koju koriste biciklisti.

Ipak, uprkos motoru biciklista mora da okreće pedale, kaže Hari Gibings, šef Tajfuna, proizvođača ovakvih motora.

„To nije poput vožnje motociklista. Morate naporno da radite da biste to uspeli“, rekao je Gibings.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar