Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMA

Luis Hamilton započeo je pobedom novu sezonu u Formuli jedan i to na krajnje kontroverzan način nakon odluke uprave trke da ga Maks Ferštapen, nakon preticanja, propusti nazad na prvo mesto.

PROČITAJTE JOŠ...

Vodio je mladi Maks Ferštapen tokom dobrog dela trke i pokazao da nije bez razloga osvojio pol poziciju, ali je u 40. krugu odlučio da zameni gume, pa je Britanac preuzeo čelo trke.

U narednim krugovima Holanđanin je uspeo da priđe sedmostrukom prvaku sveta na dve sekunde razlike, da bi u 50. krugu ona iznostila 1,35 sekundi. U narednom krugu Hamilton je napravio grešku, izašao malo sa staze, zbog čega je prednost pala na ispod jedne sekunde, što je Ferštapen iskoristio i pretekao ga u 53. krugu.

A onda je usledio hladan tuš… Hamilton je nekih desetak sekundi kasnije vratio vođstvo praktično bez otpora i do kraja uspeo da se zadrži na čelu.

Malo posle trke bilo je jasno zašto – od strane uprave trke Red Bulu je bilo rečeno da mora da propusti Hamiltona.

Razlog – tokom preticanja, Ferštapen je izašao van staze. Iako definitivno van pravila, problem je u tome što je i Hamilton isto to uradio više puta tokom trke, pa je prošao bez ikakvih sankcija.

Tako je sezona otvorena kontroverzom, pa Hamilton nastavlja tamo gde je stao prošle sezone, ali ono što može da raduje ljubitelje najbržeg cirkusa na svetu jeste to što će, ako se po jutru zaista dan poznaje, i Hamilton i Mercedes konačno imati kvalitetnu konkurenciju, pa će trke do kraja sezone biti u najmanju ruku uzbudljive.

Na podijumu se našao još Valteri Botas iz Mercedesa, dok su u prvih pet bili Lando Noris i Serhio Perez.

Nekadašnji šampion sveta u Alfa Romeu Kimi Raikonen trku je završio na 11. mestu, Sebastijan Fetel, koji je Ferari zamenio Aston Martinom, kroz cilj je prošao kao 15, dok je povratnik Fernando Alonso bio jedan od četvorice vozača koji nisu završili trku, pošto se povukao tokom jednog zaustavljanja u pit-stopu.

Velika pažnja bila je usmerena i ka ekipi Hasa, za koju voze debitanti Nikita Mazepin i sin Mihaela Šumahera Mih. Rus je trku završio neslavno, posle samo tri krivine, dok je Šumaher kroz cilj prošao kao poslednjih od svih aktivnih vozača, 16.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram