Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice spada među najlepše praznične tragedije, ali njen početak nije bio toliko blistav, s obzirom na političku pozadinu prve legende ovog takmičenja, Jozefa Sepa Bradla.

Bradl, rođen 1918. godine u nemačkom Vaserburgu, karijeru je započeo pod zastavom Austrije. Još kao mladić je počeo da pokazuje ogroman talenat za ski skokove, što je potvrdio već u svojoj 19. godini, kada je na slovenačkoj Planici 1936. godine postao prvi čovek koji je preleteo 100 metara u uspravnom stavu – tačnije, 101.5 metar.

PROČITAJTE JOŠ...

Potom je dve godine kasnije na istom mestu postavio svetski rekord sa 107 preskočenih metara.

Ređale su se medalje, pa je 1939. godine osvojio titulu na Svetskom prvenstvu, ali ne pod zastavom Austrije već nacističke Nemačke. Ovi uspesi privukli su pažnju i vrha tamošnjih vlasti, pa mu je na uspehu čestitao i sam Adolf Hitler.

Uporedo sa karijerom ski skakača, Bradl je napredovao i na polju politike, te je poneo titulu šturmbanfjurera, što je čin sličan majoru u ozloglašenoj paravojnoj jedinici Šturmbajtlung osnovanoj od strane Hitlera.

Nema zabeleženih podataka o tome da li je učestvovao u nekim zlodelima „smeđokošuljaša“, ali je uprkos tome Bradl, po završetku Drugog svetskog rata, određeni period proveo u zatvoru, a bio je suspendovan i sa Olimpijskih igara koje su održane u Londonu.

Da nije zaboravio kako se skače Bradl je pokazao 1953. godine, kada je slavio na prvom izdanju Novogodišnje turneje – pobedio je u Insbruku, na preostale tri je zauzeo drugo mesto. Godinu dana kasnije bio je treći, potom četvrti 1955. godine, 1956. drugi, čime je i okončao svoj nastup na ovom takmičenju.

Po povlačenju iz takmičarskog dela Bradl je preuzeo ulogu trenera, potom i selektora reprezentacija Austrije i Nemačke, a koliki trag je ostavio dovoljno pokazuje i odluka da stadion u Bišofshofenu ponese njegovo ime.

Preminuo je 1982. godine.

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar