Dejan Savic u emisiji Vece sa Ivanom Ivanovicem
Dejan Savić u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem Foto:Ivan Dinić/Nova S

Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, govorio je o aktuelnom stanju u srpskom vaterpolu, Olimpijskim igrama, kao i još mnogim zanimljivim temama vezanim za ovaj sport.

PROČITAJTE JOŠ...

Savić se tokom gostovanja u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ na televiziji Nova S prvo osvrnuo na period kada je nosio kapicu Bečeja, sa kojim se popeo na krov Evrope, i uporedi ga sa klubovima koji danas konkurišu za najveće rezultate:

„Bečej nikad nije bio „instant“ proizvod. To je prokletstvo vaterpola, kad god se neki veliki trofej u vaterpolu osvoji, taj klub vene i svene kao cvet. Sigurno je da postoje određene stvari, klubovi su izašli iz neke „kutije“, pre svega materijalno. Svi ti klubovi imaju ozbiljnu organizaciju u mlađim kategorijama“, rekao je Savić.

Selektor Srbije je istakao da Srbija, uprkos pandemiji koronavirusa, ima jendu od jačih liga u Evropi:

„I to ne samo zbog Novog Beograda, koji je napravio jednu veliku stvar dovođenjem Lige šampiona u Beograd, iako neće igrati ove godine, ali su dobili specijalnu pozivnicu za naredne dve sezone kao domaćini. Tako da sledeće napadaju to takmičenje. Iste ambicije ima i Radnički, tu su Zvezda, Partizan, Šabac, Vojvodina, koji imaju slične ambicije. Stvara se ozbiljna, zdrava konkurencija. Jedino pitanje je kako će to biti ispraćeno sa svih strana.“

Uros Stevanovic, Jugoslav Vasovic i Dejan Savic u emisiji Vece sa Ivanom Ivanovicem
Uroš Stevanović, Jugoslav Vasović i Dejan Savić u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem Foto:Ivan Dinić/Nova S

Istakao je Savić da za dobru vaterpolo ligu nije dovoljan samo i isključivo talenat:

„Organizacija zavisi od mnogih elemenata. Nije stvar samo u talentima, već u radu, praćenju… Već sad imamo ozbiljne timove, s tim što će ih naredne godine biti još, pogotovo zbog tog turnira koji je dobio Novi Beograd. Bilo bi lepo kada bi moglo da kroz LEN bude izborena još jedna pozivnica, ili mesto za prvaka države.“

Reprezentaciju ovog leta očekuju Olimpijske igre koje je trebalo da budu održane 2020. godine, a na kojima neće biti publike. Savić je istakao da će svaki sportista morati da se prilagodi na svoj način:

„Svako će morati da se prilagođava, kao što smo se prilagođavali dosad. Ali nije pitanje samo za Olimpijske igre, već i za neka druga takmičenja. Mada, vidimo da se NBA već prilagodio, tako da je sve to stvar prilagođavanja. Ne bavimo se sada samo Igrama već i domaćim prvenstvom. Vaterpolo nije sport koji živi od publike, ali… Mora da se pronađe način da se to prebrodi. Ili to, ili da se krene u nekom drugom smeru.“

Na pitanje da otkrije kakvu ekipu Srbija ima u poređenju sa ostalim učesnicima na Olimpijskim igrama, kratko je kroz osmeh rekao:

„Imamo najjaču ekipu.“

Dejan Savic u emisiji Vece sa Ivanom Ivanovicem
Dejan Savić u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem Foto:Ivan Dinić/Nova S

Otkrio je šef struke nacionalnog tima i da je pomeranje Igara sa 2020. na 2021. godinu imalo više štete nego koristi:

„Pomeranje nam je nanelo više štete. Mi smo jedina reprezentacija kojoj oko 90 posto reprezentacije igra u inostranstvu, i ne možemo da radimo takozvane „vikend pripreme“ dok traje sezona. Da objasnim plastično, Evropsko prvenstvo je završeno 26. januara, sad smo na polovini aprila, od tada je reprezentacija imala nekih 56 dana ukupljanja, za godinu i dva meseca. Nadoknadili smo to malo, počinjemo sa pripremama već krajem maja. Pitanje je i aklimatizacije… Moraćemo da vidimo kako ćemo da rešimo sve probleme“, otkrio je Savić.

Nakon što je istakao da su kandidati za mesto u reprezentaciji igrači svih klubova iz Srbije, Savić je dodao da se nada da će u reprezentaciji nastaviti da postoji dobra atmosfera i nadalje, kao i da među vaterpolistima nema zle krvi:

„Nadamo se. Prvo što se borimo, ne samo mi… To je tradicija i pređašnjih trenera i funkcionera, i mislim da još uvek funkcionišemo kako bi trebalo.“

Za kraj, selektor Srbije se osvrnuo i na grupu u kojoj se, pored naše reprezentacije, nalaze Australija, Hrvatska, Španija, Kazahstan i Crna Gora:

„Olimpijske igre, 12 ekipa… Bez potcenjivanja, Južna Afrika i Kazahstan nemaju tu šta da traže. Mislim da Japan kao domaćin može nekome da otkine bod, kao Brazilci u Riju, svi ostali teže ka finalu i osvajanju medalja. Grupa jeste jaka, ali mi bi trebalo da pratimo svoj ritam. Mada, kad pogledam kostur, ali ko bude prvi u našoj grupi, mislim da ta ekipa ima privilegiju da bez većih problema dobije četvrtfinale“, zaključio je Savić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar