Šarl Lekler, Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Imperija se vraća na tron.

Vozač Ferarija Šarl Lekler pobedio je na prvoj trci sezone u šampionatu Formule 1, koja je vožena za Veliku nagradu Bahreina.

Monačanin je tako ostvario treću pobedu u karijeri, a ujedno ovo je prva pobeda za italijanski tim posle Velike nagrade Singapura iz septembra 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Drugo mesto zauzeo je njegov timski kolega Karlos Sainc, dok je do treće pozicije u finišu došao sedmostruki svetski šampion i vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Četvrti je trku završio još jedan vozač Mercedesa Džordž Rasel, peti je kroz cilj prošao vozač Hasa Kevin Magnusen, dok je šesti završio vozač Alfa Romea Valteri Botas.

Do bodova su došli još Esteban Okon iz Alpina, Juki Cunoda iz Alfa Taurija, Fernando Alonso (Alpin) i Guanju Džou iz Alfa Romea.

Aktuelni svetski šampion, vozač Red Bula Maks Ferstapen je zbog problema sa pogonskom jedinicom odustao tri kruga pre kraja, dok je dva kruga posle iz istog razloga odustao njegov timski kolega Serhio Peres.

Na samom startu trke Hamilton je obišao Peresa za četvrto mesto, ali je Meksikanac u 10. krugu uspeo da vrati poziciju.

Kaznu od pet sekundi dobio je Okon, pošto je uticao na trku vozača Hasa Mika Šumahera.

U 12. krugu u boks je prvi od vodećih otišao Hamilton, koji je prešao na tvrde gume.

Tri kruga kasnije u boks je otišao drugoplasirani Ferstapen, a u istom je otišao i trećeplasirani Sainc.

Promenu guma u sledećem krugu su odradili vodeći Lekler i četvrti Peres. Vozač Ferarija se vratio tik ispred Ferstapena, a zatim su usledila dva pokušaja preticanja Ferstapena, koji je koristio DRS na pravcu.

Holandjanin je u 19. krugu pokušao još jednom da dodje do vodjstva, ali je napravio grešku na kočenju, zbog čega je oštetio gume.

Na drugu zamenu pneumatika prvi je od vodećih otišao Ferstapen u 31. krugu, koji je prešao na srednje tvrde gume.

Krug posle u boks je otišao Lekler, a ovoga puta prilikom povratka na stazu je imao dovoljnu prednost, koja je onemogućila Ferstapena da koristi DRS.

Ferstapen je treći put u boks otišao u 44. krugu, kada je prešao na meke gume, a posle njega su otišli Sainc i Hamilton.

Trke Formule 1 možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana

Dva kruga kasnije došlo je do požara na bolidu vozača Alfa Taurija Pjera Gaslija, posle čega je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

To je izmedju ostalog iskoristio Lekler, kako bi prešao na meke gume.

Sigurnosno vozilo se povuklo sedam krugova pre kraja, a u 54. krugu Sainc je napao Ferstapena i obišao ga.

Ferstapenov bolid je zatim počeo da gubi snagu i morao je da odustane, dok se Peres krug pre kraja okrenuo na stazi i takodje je imao problem sa pogonskom jedinicom.

Posle njegovog odustajanja do podijuma je došao Hamilton. Dodatni bod za najbrži krug dobio je pobednik trke Lekler.

Naredna trka vozi se 27. marta za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

BONUS VIDEO Trka u Bahreinu – početak nove sezone u Formuli 1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar