Šapić
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Aleksandar Šapić se oprostio od od legendarnog mađarskog vaterpoliste Tibora Benedeka, koji je preminuo u 48. godini posle kraće i teške bolesti.

Vest o smrti mađarskog velikana potresla je i naše bivše vaterpoliste. Benedek je bio deo zlatne generacije koja je tri puta zaredom postala olimpijski šampion (2000, 2004. i 2008).

PROČITAJTE JOŠ

„Tibor je bio čovek protiv kojeg sam igrao skoro 15 godina. On levoruk, uvek je bio preko puta mene i imali smo direktnih duela na hiljade. Kako u našim nacionalnim selekcijama, tako i u razlicitim klubovima gde smo jedan protiv drugog igrali. Tibor je bio jedini vaterpolista kojem sam se istinski divio, koga sam na neki čudan način voleo i poštovao, i koji je bio jedan od najvećih pokretača i motiva mog fanatičnog rada i spartanskog vaterpolo života, koji sam kroz karijeru vodio“, napisao je Šapić na Fejsbuku.

Nekadašnji srpski „bombarder“ je i dodao kako mu je Benedek bio izvor inspiracije, da je bio fasciniran njegovom upornošću, radom, energijiom, discilplinom, snagom i lakoćom sa kojom je igrao vaterpolo, kao i da je ogledao više od 400 njegovih utakmica sa svih mogućih takmičenja.

„Kasnije kada sam počeo da igram protiv njega, uvek sam želeo i ulazio u duele baš sa njim, sa ogromnom željom da pokažem da sam mu dorastao… Umeo sam često da budem grub, možda i da pređem granicu, ali sve iz želje da pokažem sebi i njemu da sam i sam sposoban da budem jednako dobar. Bio je jedna fascinantna osoba, nikada na moju grubost nije isto reagovao, pa me je time praktično skoro uvek anestezirao, da me je bilo sramota pred samim sobom što sam prelazio granicu grubosti… Igrao je snažno, ali nikada van okvira fer-pleja. Bio je uvek smiren, pristojan, umeren, kulturan, i što sam ga više upoznavao, to sam mu se više divio, pre svega kao čoveku i osobi“.

Upravo sam dobio jednu od najtužnjih vesti poslednjih godina. Preminuo je jedan od najvećih igrača, vaterpolista, svih…

Posted by Aleksandar Šapić on Четвртак, 18. јун 2020.

Šapić je i napisao da mu je žao što Benedeku nikada nije rekao koliko mu se zapravo divio.

„Otišao je čovek kog sam na čudan način voleo, iako nikada previše dugo nismo razgovarali. Otišao je čovek koji je bio jedan od najvećih profesionalaca u istoriji našeg sporta, koji nikada nije bio umoran ili nespreman. Otišao je čovek koji je mnogo uticao da i sam budem igrač kakav sam bio, a to nažalost nije ni znao, jer ja nisam imao hrabrosti da mu priđem i sve to kažem. Tibore, nikada nećeš saznati koliko si mi kao sportista značio i nikada neću zaboraviti ono što si bio u našem svetu. A trag koji si ostavio u svetskom vaterpolu neće zaboraviti ni generacije i generacije koje budu posle nas dolazile. Prijatelju, neka ti je laka zemlja. Počivaj u miru, veliki čoveče“, stoji u Šapićevoj objavi na Fejsbuku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram