Aleksandar Džoker Ilić
Foto: Printscreen

Šampioni, oni najveći, osim što su uspešni na sportskim bojištima, prihvatili su društveno-odgovornu ulogu koju su im nametnuli izvanredni rezultati.

Velika pažnja koju privlače vrhunski sportisti predstavlja ogroman potencijal kad je u pitanju uticaj na širu javnost. Svaki korak šampiona ima posebnu težinu, pa su pozitivni primeri posebno dragoceni.

PROČITAJTE JOŠ

Pregršt sportista neretko uzima učešće u humanitarnim akcijama i donacijama pomaže najugroženije, ali posebno priznanje pripada onima koji se zarad tuđeg zdravlja i sreće odreknu teškom mukom stečenih trofeja, medalja i priznanja.

Aleksandar Džoker Ilić, srpski MMA borac, nedavno je odlučio da se odrekne šampionskog pojasa i da ga stavi na aukciju kako bi pomogao u prikupljanju novca za lečenje male Sofije Markuljević.

Fenomenalni borac prolio je mnogo znoja i krvi kako bi u oktagonu ostvario san. Uspeo je da stigne do cilja na putu koji se za brojne sportiste ispostavio pretežak, ali je potom pokazao humanost i društvenu odgovornost odrekavši se najvećeg priznanja kako bi spasio život devojčice.

PROČITAJTE JOŠ Rašonovo veliko srce: Znam Sofijinu priču…

„Pomozite Sofiji i njenim roditeljima da napravi prvi korak i da usreći svoje roditelje koji se bore kao lavovi u ovoj borbi koja nije nimalo laka i jednostavna! Aukija traje do 30. jula. Poslušajte video i pravila igre“, istakao je Ilić i dodao:

„Pobednik dobija lično od mene moj šampionski pojas sa Megdana, priliku da trenira i provede dan i večera sa mnom kao nagradu i zahvalnost sa moje strane. Budimo ljudi ujedinimo se kad je nekom pomoć zaista potrebna“.

Sportska priznanja kruna su vrhunskih karijera, ali čak ni ona ne predstavljaju satisfakciju kakvu garantuje osećaj da ste nekome ulepšali ili spasili život u šta su se pre Ilića uverili brojni sportisti među kojima i Darko Miličić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nekadašnji reprezentativni centar je 2004. godine kao ruki Detroit Pistonsa osvojio šampionski prsten NBA, a sedam godina kasnije odlučio je da san miliona košarkaša proda kako bi pomogao bolesnoj deci u Srbiji.

„Prsten je samo prsten. Ako će pomoći da se spasu životi, onda je njegova vrednost stvarno nevažna. Rekao sam već da me ne zanima koliko novca imam, platiću toj deci put i lečenje. Ovog leta sam odlučio da napravim nešto što bi moglo da pomogne na duže staze“, rekao je Miličić 2011. godine.

Na sličan potez 2013. godine odlučio se i Milan Grahovac, šampion u plivanju slobodnim stilom na 50 metara. Osvajač četiri medalje odlučio je da na licitaciji proda prvo osvojeno priznanje u karijeri – srebro sa Svetskog prvenstva u Belfastu i novac donira osmogodišnjoj Tijani Ognjanović kojoj je bila neophodna transplatacija srca.

„Kao dete od 7 godina operisan sam u tadašnjem SSSR. Mnogi su tada meni pomogli da odem. Danas je moja dužnost da pomažem drugima“, napisao je Grahovac.

Inicijativi plivača pridružio se i Goran Damjanović, košarkaški trener koji je na aukciju stavio zlatnu medalju sa Kupa Afrike osvojenu 2011. godine.

Kad je neko zaista šampion, za to mu ne treba medalja niti bilo kakva potvrda.

Pele i Džabar donirali sedam miliona

Sijaset je sličnih primera i u svetu, a među najpoznatijima su Pele i Karim Abdul Džabar. Legendarni brazilski fudbaler je sva svoja priznanja osvojena na travnatom tepihu prodao na aukciji za 4,4 miliona evra i novac donirao u humanitarne svrhe. Priznanja stečenih kroz blistavu karijeru odrekao se i čuveni NBA košarkaš koji je kroz licitacije prikupio oko tri miliona dolara i potom ih donirao onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar