Magnus Karlsen
Magnus Karlsen,, Foto: Screenshot Youtube Magnus Carlsen

Seli su u stolicu jedan naspram drugog. Povukli prve poteze, a nisu ni shvatali da su upravo počeli da pišu istoriju. Šahisti se bore za titulu svetskog šampiona, a prvih pet partija u okršaju Magnusa Karlsena (31) i Jana Nepomnjaščnog (31) završeno je podelom bodova. Onda je Norvežanin uspeo da slavi za 3,5:2,5 u partiji koja će se dugo analizirati.

PROČITAJTE JOŠ

Ne samo da je ova, šesta partija konačno napravila razliku između dvojice velemajstora, već je i ušla u istoriju.

Trajala je nešto više od sedam sati, a bila je prenošena uživo na Jutjub kanalu norveškog igrača.

Tokom šeste partije su Norvežanin i Rus povukli čak 136 poteza, te tako srušili prethodni rekord koji je bio 12 poteza kraći.

Nijedna partija pod okriljem FIDE od 1886. godine kada je počelo da se beleži ko je svetski šampiona nije trajala ovoliko dugo.

Igrali su sedam sati u nizu, a Karlsen je dobrim korišćenjem pešaka sa lovcem i damom uspeo da nadjača damu koja je bila karta na koju je izazivač bacio sve karete.

Nepomnjaščni je trenutno peti šahista sveta, ali je bio najbolji na turniru izazivača, te je dobio šansu da se bori za titulu najboljeg. Iako se nalazi u zaostatku, malo mu je falilo da u prvih pet remija upiše trijumf.

Magnus je sa druge strane od 2013. godine vladar planete.

Podsetimo, novi šampion sveta biće poznat 14. decembra. Predviđeno je da se odigra 14 partija kako bi se rešilo pitanje pobednika. Ukoliko 14. decembra bude nerešeno, dan kasnije će se igrati meč za titulu.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar