Rusija
Foto: EPA/KAY NIETFELD

Još jedan talas ruskih sportista mogao bi da se suoči sa optužbama zbog dopinga nakon što je Svetska antidoping agencija (WADA) u četvrtak objavila da je okončala istragu zbog brojnih dokaza.

Nakon što su prošle godine dobili podatke iz arhive antidoping laboratorije u Moskvi, istražitelji Svetske antidoping agencije fokusirali su se na istragu koja je obuhvatila 298 sportista za koje su pronađeni dokazi i protiv kojih je pokrenut postupak.

PROČITAJTE JOŠ

Agencija je tom prilikom otkrila da sportisti potiču iz sportova kojima upravlja 27 međunarodnih saveza, ali nije obelodanjeno o kojim sportovima se radi.

„Ruska doping kriza dominirala je po pitanju uloženog vremena i sredstava Svetske antidoping agencije u poslednjih pet godina, a istražni tim bio je na prvoj liniji borbe“, rekao je Vitold Banka, predsednik WADA.

On je zatim dodao:

„Želim da im zahvalim na marljivosti, profesionalnom radu i stručnosti. Takođe, zahvalnost dugujem i organizacijama koje su sada dobile na kojima će raditi sa ciljem da sačuvaju sport čistim i pred lice pravde dovedu što je moguće više dopingovanih sportista“.

Ipak, javnost smatra da će procesuiranje svih ovih slučajeva biti veoma teško. WADA tvrdi da je arhivom podataka manipulisano dok je ona bila u Rusiji, i da su tom prilikom neki dokazi izbrisani kao i da su podmetnuti lažni tragovi.

Prema pojedinim informacijama Svetska antidoping agencija je za 145 od 298 sportista iz istrage pronašla naznake manipulacije dokaza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare