Foto: RSS

Rukometašice Srbije će u petak od 20.30 započeti Svetsko prvenstvo u Španiji, a posle mnogo godina se ekipa nalazi na novom početku.

PROČITAJTE JOŠ

Četiri najbolje rukometašice iz prethodne decenije neće obući dres Srbije ovoga puta, jer su stavile tačku na reprezentativnu karijeru. Andrea Lekić, Slađana Pop-Lazić, Katarina Krpež-Slezak i Dragana Cvijić rekle su zbogom reprezentaciji posle više od decenije nastupa za najbolji tim Srbije.

Kada se na to doda da su teže povređene Sanja Radosavljević i Jelena Lavko, onda je jasno da imamo značajno promenjenu selekciju.

Naša ekipa je tako ostala bez dva pivotmena, dva beka i dva krila, pa je tim ostao bez bitnih igrača na svim pozicijama.

Pop-Lazić i Cvijićeva su bile godinama među najboljim igračicama na svetu na svojoj poziciji, pa će Slovenac na klupi našeg tima Uroš Bregar imati izazov da igru organizuje oko novih imena na poziciji pivota.

Borba za prvo ime na crti bi u novom timu trebalo da bude između talentovane Jelene Agbabe i Marije Petrović koja je igrala više u kvalifikacijama Evropsko prvenstvo pre nepuna dva meseca. Agbaba je prošle sezone igrala odlično u Mađarskoj u ekipi Bekeščabe za koju je postigla 85 golova u sezoni , dok će ove sezone nositi dres Mojra-Budaerš. Tu su još i Marija Petrović koja je odigrala odlično u kvalifikacijama protiv Turske i Marija Jovanović koja je upala u tim pre skoro dva meseca umesto Marije Obradović koja se mučila sa povredama i uz to je i menjala klub.

Iako je Srbija ostala bez Andree Lekić, kao jednog od najboljih bekova koje smo imali u novijoj istoriji, na toj poziciji je najveća snaga srpskog tima. Kristina Lišćević i Jovana Stojiljković su definitivno lideri ove reprezentacije. Stojiljković igra već treću godinu za francuski Šamberi. Kristina Liščević uspešno igra za najbolji rumunski klub Ramniku Valcea koji je redovni učesnik Lige šampiona i ona bi zajedno sa Jovanom trebalo da čine tandem koji će doneti neophodno iskustvo i liderstvo ovom mladom timu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Od igračica koje već imaju zavidan staž u ekipi, značajnu ulogu će imati i bekovi Jovana Kovačević, Tamara Radojević i Željka Nikolić. Nikolić je bila raspoložena u mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje su igra na početkom oktobra i najavila je dobru formu pred šampionat.

Slično se može reći i za Anđelu Janjušević koja je odigrala dobar meč u porazu od Islanda pa selektor Bregar ima dovoljno opcija na bekovskim pozicijama.

Raspored mečeva Srbije na svetskom prvenstvu

3.12. Srbija – Poljska 20.30

5.12 Srbija – Kamerun 20.30

7.12 Srbija – Rusija 20.30

Mnogo teže će biti da se nadoknadi odlazak Katarine Krpež-Šlezak, dugogodišnjeg kapitena i desnog krila, i igračice koja je gotovo uvek predvodila listu strelaca našeg tima i bila siguran izvođač sedmeraca.

Prva opcija bi trabalo da bude Ana Kojić koja joj je bila rezerva na prošlom Svetskom prvenstvu, a tu je i talentovana igračica Jagodine Nataša Lovrić koja je pokazala veliki potencijal i koja debituje na velikim takmičenjima.

Slična situacija je i na poziciji levog krila. Povredom Sanje Radosavljević, Bregar će na prvenstvo sa dva debitanta na velikim turnirima, Tamarom Kocić i Aleksandrom Stamenić.

Golman Srbije Jovana Risović; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

To znači da će Srbija na krilnim pozicijama imati čak tri debitantkinje.

Na golu je neprikosnovena Jovana Risović, koja je tu več godinama i koja je uz Katarinu Tomašević skupljala iskustvo i mečeve, a alternative su joj još dve potencijalne debitantkinje, Kristina Graovac i Jelena Đurašinović.

Jasno je dakle da se Srbija nalazi na novom početku i da će ovo prvenstvo morati da istupe nova imena ukoliko postoje ambicije da se ostvari ozbiljniji rezultat.

Prvi meč protiv Poljske će dati mnoge odgovore. Tradicija kaže da je odnos pobeda i poraza u novijoj istoriji izjednačen, ali bi Srbija obično do pobeda dolazila na ubedljiv način dok su porazi dolazili posle velike borbe.

Ovoga puta je pobeda neophodna ukoliko se želi bolji rezultat, jer posle meča sa Kamerunom u drugom kolu sledi okršaj i sa moćnim Ruskinjama, a bodovi se prenose u dalji krug takmičenja.

Spisak rukometašica:

Golmani: Jovana Risović (Krim Ljubljana), Kristina Graovac (Bajer Leverkuzen) i Jelena Đurašinović (Jaroslav).

Leva krila: Tamara Kocić (Bekament BB) i Aleksandra Stamenić (Kišvarda).

Pivoti: Marija Petrović (Buzau), Marija Jovanović (IBV) i Jelena Agbaba (Budaorš).

Desna krila: Nataša Lovrić (Jagodina) i Ana Kojić (Mošonmađarovar).

Bekovi: Jovana Stoiljković (Šamberi), Ivana Mitrović (Budućnost), Jovana Jovović (Budaorš), Jovana Kovačević (Glorija Bistrita), Tamara Radojević (Kišvarda), Kristina Liščević (Vlčea), Marija Agbaba (Vašaš) i Anđela Janjušević (Šiofok).

BONUS VIDEO Izjava Milice Mandić na otkrivanju murala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar