Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Sport i muzika teško idu jedno bez drugog, ali dok nije neobično čuti da se neka muzička zvezda u mladosti bavila sportom, ređi su primeri u kojima se sportisti maše nekog muzičkog instrumenta.

Brojni su primeri inostranih sportista koji su snimali albume i pisali pesme. Slavni Pele je šestdesetih godina prošlog veka snimio album Tabelinja, a bivši američki fudbaler i veliki ljubitelj električne gitare Aleksi Lalas je sa svojim bendom „Džipsis“ snimio dva albuma, dok je samostalno objavio još četiri.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji golman Čelsija Petr Čeh obožava da svira bubanj, a albume su snimali i bokseri Meni Pakjao i Oskar de la Hoja, kao i nekadašnja NBA zvezda Alen Ajverson. Njegov rep album iz 2001. godine „40 bars“ nikada nije ugledao svetlost dana nakon što mu je zbog velike količine vulgarnih reči NBA liga zabranila da ga objavi.

Ni sportisti sa ovih prostora, što sadašnji, što bivši nisu izuzetak kada je u pitanju bavljenje muzikom u ono malo slobodnog vremena koje imaju. Novak Đoković je nedavno zasvirao harmoniku, a ranije je pokazao umeće sa saksofonom.

Košarkaš Partizana Ognjen Jaramaz veliki je ljubitelj klavira, a naučio je da svira prateći uputstva na Jutjubu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Imali smo klavir koji nam je naš prijatelj i vlasnik ostavio u kući u kojoj smo živeli kao podstanari. Zainteresovalo me je i preko Jutjuba sam potražio kako da naučim da sviram klavir jer sam uvek želeo da naučim da sviram neki instrument. Nisam išao na časove, sam sam učio i to me je ispunjavalo“, kaže bek Partizana koji je nakon selidbe u novi stan nabavio novi električni klavir, da mu se nađe.

Za razliku od beka Partizana, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Stefan Jović od osme godine svira gitaru.

Plejmejker Himkija počeo je da svira još u osnovnoj školi, jer kako kaže nikad nije bio dobar kad je pevanje u pitanju. Kao klinac je voleo Erika Kleptona, a najvie voli domaću i stranu rok muziku.

Gitara je omiljeni instrument i svojevremeno najboljeg vaterpoliste sveta Igora Milanovića. Bivši reprezentativac Jugoslavije voli džez i bluz, a prema sopstvenom priznanju dani mu teže padaju kada nije u mogućnosti da svira.

„Gitara, ritmika bluza i džeza, zamenjuju mi onaj prostor viših svesti u bazenu. Kada to ne radim, malo sam nervozniji, a to zna i moja supruga. Kada ne sviram, teže provedem dan. Najlepše mi je kad zaboravim vremensku distancu koja se meri časovnikom“, rekao je svojevremeno Milanović.

I nekadašnji trener fudbalera Crvene zvezde, Slaviša Stojanović, obožava akustičnu gitaru. Veliki je fan grupa EKV i Kjur a stigao je da nastupi i uživo i to u emisiji „Kao nekad“ gde je izveo pesmu „Ti si sav moj bol“ i u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ gde je odsvirao pesmu „Jovano Jovanke“.

„Volim gitaru, to ne krijem, ali kada radim, onda ne sviram. Svirao sam dva puta igračima Zvezde svojevremeno. Volim da sviram, ali ne toliko da nastupam“, izjavio je Stojanović koji je posle šest sušnih godina, Zvezdi doneo titulu 2014. godine.

Gitaru svira i Radiša Ilić. Bivši golman Partizana koji je sa crno-belima osvojio pet šampionskih titula, u srednjoj školi je svirao u bendu, a veliki je fan metal muzike i grupa kao što su Metalika, Megadet, Pantera ili Sepultura.

U muzičkim spotovima, što zabavne što narodne muzike, pojavljivali su se i Dejan Tomašević, Boban Bajković, Đorđe Pantić i Mateja kežman, a kako dobra stara izreka kaže – ko peva zlo ne misli.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar