Foto: EPA-EFE/Michael Steele / POOL

Rat u Ukrajini nastavlja da se odražava na sport na globalnom nivou - dešavanja možete da pratite uz Nova.rs.

Mnogi ruski sportisti već trpe ozbiljne posledice, sve se preliva na brojne sportove.

PROČITAJTE JOŠ

FIFA je suspendovala Rusiju iz baraža za Mundijal, Evroliga je to učinila sa ruskim klubovima iz ovog takmičenja, sve se nastavilo u drugim sportovima.

Svetska atletska federacija je zabranila ruskim sportistima da se takmiče u Beogradu, a u međuvremenu su se oglasile i krovne teniske organizacije.

U jedinstvenom saopštenju objasnile su da osuđuju dešavanja u Rusiji, zbog čega su svi ruski teniseri i timovi izbačeni iz takmičenja pod okriljem ITF.

21.33 Rusi banovani i u igrici

Američki proizvođač i izdavač video igrica „Electronic Arts“ (EA Sports) saopštio je da će povući sve ruske fudbalske klubove i tamošnju reprezentaciju iz popularne igre „FIFA 22“.

„EA Sport se solidariše sa narodom Ukrajine, kao i mnogi drugi u svetu fudbala pozivamo na mir i okončanje invazije na Ukrajinu“, navodi se na njihovom Tviter nalogu.

20.55 Ševčenko ne može da odluči da li da krene u rat

Slavni fudbaler i bivši selektor reprezentacije Ukrajine Andrej Ševčenko rastrzan je između misli da ode u rat sa svojim narodom ili odluke da iz Londona pomaže svojim sunarodnicima u teškim vremenima.

20.11 Hokejaši Otave uz Ukrajinu

Utakmice hokejaškog kluba Otava Senatorsa počinjaće do kraja sezone uz zvuke ukrajinske himne, zbog ratnog stanja u toj zemlji, saopšteno je iz kanadskog kluba.

19.15 Abramovič potvrdio – prodaje Čelsi

Ruski oligarh Roman Abramovič definitivno je rešio da proda Čelsi, objavljeno je u sredu.

Abramovič je kupio Čelsi pre skoro 20 godina (2003) i vodio je londonski klub do dve titule prvaka Evrope, 2012. i 2021. godine.

18.50 Utakmice Otave će počinjati ukrajinskom himnom

Tako je odlučio kanadski hokejaški klub, u kom su roditelji vlasnika poreklom Ukrajinci. Više o tome možete pročitati u linku iznad.

18.22 Šreder više nije počasni član Borusije Dortmund

Klub mu je ukinuo ovu privilegiju pošto nije osudio napad Rusije na Ukrajinu.

18.00 Dzjuba odgovorio na uvrede Jarmolenka i Mikolenka

Poručio im je da su „opasni dok sede na svojim gu**cama u engleskim vilama“, ali i da je protiv rata i da mu smetaju dvostruki standardi gde sada svi osuđuju ruske sportiste, za nešto na šta nisu mogli da utiču.

17.43 Malinovski podelio potresne snimke iz razrušenih gradova

Ukrajinski fudbaler objavio je video granatiranja Harkova, za koji kaže da se tu, ne tako davno, igrala Liga šampiona.

17.15 Nemački trener napustio Krasnodar

Nemački fudbalski trener Danijel Farke napustio je funkciju šefa stručnog štaba Krasnodara, nedelju dana nakon početka vojne intervencije Rusije u Ukrajini nakon sporazumnog raskida ugovora.

15.23 – Sergej izmučen u uniformi preti Putinu: Igraćemo ti na grobu

Ukrajinski teniser Sergej Stahovski već posle nekoliko dana u rezervnim snagama vojske Ukrajine izgleda iznureno.

Tridesetšestogodišnji igrač je pristupio rezervnom sastavu i za program „Good morning Britain“ javio se da opiše šta se dešava u njegovoj zemlji.

13.45 – Ruski sportisti na Zimskim paraolimpijskim igrama

Međunarodni paraolimpijski komitet saopštio je da će ruski i beloruski sportisti moći da se takmiče kao neutralni na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Preporuka Međunarodnoj olimpijskog komiteta je da se suspenduju sportisti iz ove dve zemlje, ali stoji da mogu da se takmiči kao neutralni ukoliko vreme ili pravne odredbe ne dozvoljavaju njihovo uklanjanje, preneo je „Dojče Vele“.

Foto: Screenshot Twitter FIFPRO

12.36 – Otac ubijenog ukrajinskog fudbalera

Njegov otac Roma Sapilo pričao je za nemački „Bild“ o okolnostima smrti Vitalija.

„Bio je tako srećan mladić koji je voleo da se zabavlja. Vazdušni udar onog prokletog Putina uzeo mi je dete. Zaista je želeo da se bori. Prvi tenk mu se pokvario, a zatim i drugi. Ali ni pod kojim okolnostima nije želeo napustiti front, pa je tražio treći. I to ga je vozilo odvelo na večni počinak“, rekao je otac mladog fudbalera.

11.59 – Bizarni intervju Bernija Eklstona

Berni Eklston, dugogodišnji izvršni direktor Formule 1, odlučio je da se oglasi i stane u odbranu Vladimira Putina, koji je naredio napad Rusije na Ukrajinu.

Ovaj 91-godišnjak je blisko sarađivao sa Putinom da bi 2014. doveo Formulu 1 u Rusiju, a tokom radio intervjua je odlučio da govori o Putinu kako niko dugo nije.

„Kao osoba nalazim da je veoma iskren i častan“, počeo je Eklston za radio „Times“.

11.14 – FIVB suspendovao Rusiju i Belorusiju, „gasi“ im i odbojku na pesku

Administrativni Bord Međunarodne odbojkaške federacije suspendovao je Rusiju i Belorusiju iz svih takmičenja do daljnjeg.

Kako se navodi u saopštenju, suspendovane su nacionalne selekcije, klubovi, zvaničnici, kao i igrači u odbojci na pesku i odbojci na snegu i zabranjeno im je učešće u svim kontinentalnim i interkontinetalnim takmičenjima.

10.15 – Švajcarac blizak Bajdenu hoće da kupi Čelsi

Zbog rata u Ukrajini neizvesna je sudbina Čelsija, premijerligaša u vlasniku Rusa Romana Abramoviča.

Švajcarski mediji otkrili su ime prvog kandidata za preuzimanje Čelsija, kluba u vlasništvu ruskog oligarha. Kandidat je blizak Bajdenu i želi da iskoristi žurbu Rusa da se što pre reši imovine u Engleskoj.
10.03 – Rat odneo novu žrtvu

Poginuo je 19-godišnji biatlonac Jevhen Mališev. Bio je juniorski reprezentativac Ukrajine, mobilisan je kada je rat počeo.

„Heroji ne umiru nikada“, napisale su njegove kolege iz reprezentacije ovim povodom na društvenim mrežama.

9.13 – „Zabranite Medvedevu Grend slemove“: Ukrajinci krenuli u najžešću ofanzivu

Danil Medvedev konačno je doživeo da bude prvi teniser sveta, ali mu se sve pretvara u noćnu moru zbog rata u Ukrajini.

S obzirom na to da je rat ušao u drugu nedelju, ruski sportisti ispaštaju u svim mogućim disciplinama, i Danil Medvedev je u opasnosti.
Predsednik Teniskog saveza Ukrajine Seva Kevlič još nije zadovoljan i priželjkuje da se Danil Medvedev izbaci sa Grend slemova.

8.39 – Bokseri u ratu

Oleksandr Usik i Valerij Lomačenko pridružili su se ukrajinskoj vojsci.

8.29 – Ukrajinka pobedila Ruskinju uz težak susret na mreži i proslavu trijumfa

Odevena u ukrajinske boje, Elina Svitolina je u utorak u Meksiku pobedila Ruskinju Anastasiju Potapovu i rekla da je njena misija da ujedini svet tenisa iza svoje zemlje nakon ruske invazije.

8.25 – Dejo Savićević uz ruske sportiste

Dejan Savićević govorio je za italijansku Republiku o izbacivanju ruskih sportista iz brojnih takmičenja. Nekoliko njegovih kolega podržalo je izbacivanje Rusije iz plej-ofa baraža za Svetsko prvenstvo, Savićević kao predsednik FCCG nije bio za to. Opisao je čak i jednu anegdotu o Slobodanu Miloševiću.

BONUS VIDEO Od komičara do tragičara – Ko je Volodimir Zelenski
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar