Foto: Probudi se / Nova S

Andrija Prlainović, vaterpolo reprezentativac Srbije, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S, "Probudi se", govorio je u aktuelnim temama.

On je preneo kakva je atmosfera u reprezentaciji posle otkrivanja pozitivnih nalaza koronavirusa kod dva člana tima, ali i o situaciji u srpskom vaterpolu.

PROČITAJTE JOŠ

„Ove sedmice smo bez treninga, videćemo, sačekaćemo još neko vreme… Svi smo radili testiranje u petak, osim selektora i Nemanje Vica, koji je prvi saznao za virus, svi smo negativni. Ponovićemo test za sedam dana pa ćemo videti. Vico se požalio na temperaturu, srećom nikome nije preneo u reprezentaciji i situacija nije alarmantna. Obojica su u dobrom stanju i nemaju zdravstvene probleme“, rekao je Prlainović.

U nedavnoj analizi italijanskih stručnjaka navedeno je da je vaterpolo najbezbedniji sport u ovakvim okolnostima.

„Verovatno ima neke logike, vaterpolo se igra u hlorisanoj vodi, verovatno je bezbedniji od drugih kontaktnih sportova. Ipak, većina prvenstava je prekinuta u Evropi, nastaviće se u Grčkoj i Hrvatskoj, a Mađari će početi novu sezonu. U Francuskoj do 1. septembra nema sporta, očekujem da odem tamo početkom avgusta“.

Prlainović je dodao da nikada nije imao ovoliku pauzu u karijeri.

„Od svoje šeste godine… Imamo 70 dana bez ulaska u bazen… Prijalo je prvih nekoliko nedelja, ali kasnije vaterpolo kao sastavni deo života sve više nedostaje. Prvi period od četiri nedelje smo koristili za adaptaciju, bez rada sa loptom, to je prošlo bez povreda, a kasnije smo krenuli sa plivanjem i radom u bazenu. Treba da imamo još četiri nedelje priprema i da nakon toga krenemo put svojih klubova. Ipak, ne znamo još, ova situacija je sve iznenadila i zatekla“.

On je 2016. godine, posle osvajanja zlatne olimpijske medalje ukazao da ona nije produkt sistemskog ulaganja, te istakao da se danas stvari „i jesu i nisu promenile“.

„Pojavile su se neke nove vaterpolo sredine koje nismo imali ranije, Kragujevac, Šabac… To je pozitivno, ali je situacija u beogradskim klubovima jako loša. Partizan je u nikad goroj situaciji, nadam se da će se naći neko rešenje da bar nastavi da radi sa mlađim kategorijama po čemu je bio prepoznatljiv. Drugi klubovi nisu na nivou na kom bi trebalo da budu klubovi u zemlji olimpijskih šampiona“.

Iako je ministar sporta bivši vaterpolista, stvari se ne menjaju…

„To je neka komplikovana priča u smislu da ima tu raznih stvari zašto nije došlo do napretka… Mi smo svi počeli u nekom drugom sistemu, ozbiljnije se radilo u nekadašnjoj državi Srbije i Crne Gore, mi i dalje crpimo resurse iz toga. Radilo se u ozbiljnom sistemu, sa ozbiljnim ljudima, od kojih neki nažalost nisu više sa nama, na primer Nenad Manojlović i Nikola Stamenić, ljudi koji su živeli vaterpolo…“

Prlainović je istakao da je infrastruktura najveći problem.

„Ranije su uslovi bili, ako ne i bolji… Danas deca u najboljem klubu za njihov razvoj Partizanu ne mogu da treniraju, Banjica je u lošem, jako, jako lošem stanju, mnogo dece odustaje od vaterpola. Nadam se da će se nešto promeniti U Partizanu, to je klub sa najvećom tradicijom i gde su ponikli igrači koji su doneli medalje…“

Rođenom Novljaninu ne prija „zaoštravanje“ između Srbije i Crne Gore.

„Voleo bih da skoknem do Herceg Novog, ali ne zavisi od mene… Teško mi je da gledam da se priča o zaoštrenim odnosima, nisam srećan zbog toga, nisam srećan i što ne mogu da odem u Herceg Novi. Verujem da će se stvari smiriti“, zaključio je Prlainović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar