Podeli
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Bivši šef ruske antidoping laboratorije, Grigorij Rodčenkov, koji je otkrio kako je država stajala iza sistemskog dopinga, godinama se krije na Zapadu.

“To su moje mere bezbednosti, jer imam pretnje da ću biti ubijen. I ja želim da živim”, rekao je Rodčenkov za AP.

Dokazi koje je priložio i dalje se koriste u slučajevima protiv ruskih sportista, zbog čega je i na meti napada iza kojih, kako kaže, stoji sam predsednik Rusije.

PROČITAJTE JOŠ

“Putin, sasvim logično. On opoziciju deli na dva načina – neprijatelji i izdajnici. Ja sam u kategoriji izdajica i sve izdajice bi trebalo da budu obezglavljene, posečene, mrtve. Dakle, nema sumnje da želi da budem mrtav.”

Sve te pretnje nisu odvratile Rodčenkova da napiše autobiografiju “Afera Rodčenkov: Kako sam srušio Putinovo tajno doping carstvo”.

On je bio mozak za pravljenje koktela od anaboličkih steroida i zataškavanje koji je pretvorio Rusiju u mašinu za medalje na OI u Sočiju 2014. godine.

Kako je napisao, ruski špijuni su osigurali da koktel neće biti otkriven na doping testovima, pošto su agenti FSB koristili rupu u zidu laboratorije u Sočiju da bi tokom noći isprali kontaminrane uzorke čistom mokraćom.

“Za mene je to bio kraj doping kontrole. Ako to možemo mi, zašto drugi ne mogu?”

Prikrivanje se proširilo sve do letnjih Olimpijskih igara, Paraolimpijskh igara, planetarnih šampionata u gotovo svakom sportu, da bi posle otkrivanja nekih sportista, Rusima bilo zabranjeno da se takmiče pod svojom zastavom na Igrama.

Grigorij Rodčenkov Foto: EPA/SPORTPHOTO.RU

“Sport je deo Putinove politike i pokazuje Zapadu koliko je Rusija dobra. Ne možete da verujete Rusiji, niti (njihovim) autoritetima za izdavanje sertifikata i laboratorijama.”

Na pitanje do kada će da traje taj sistematski doping, Rodčenkov je odgovorio direketno:

“Posle ustavnih promena koje su Putinu omogućile da se kandiduje za još dva šestogodišnja (predsednička) mandata, 2024. i 2030, znači do 2036. godine”.

Mnogi se pitaju zašto bi neko verovao Rodčenkovu, kada je i sam bio u tom sistemu.

“Kada ste direktor laboratorija, imate 50 zaposlenih i izveštavate one na visokim pozicijama u ministarstvu, nisam mogao ni da razmišljam o moralu.”

PROČITATE JOŠ

Ipak nije zabrinut zbog bilo kakve dugoročne štete zdravlju sportista koji su koristili steroide.

“Izuzetno je diskutabilno i još neosnovano. Videli smo generaciju koja je sada u 70-im i 80-im godinama života, koja je i dalje… u dobrom fizičkom stanju posle steroidnih programa.”

Rodčenkov je sa sistematskim dopingom počeo još u SSSR.

“Iskreno mi je žao, ali imao sam ogromno osećanje da izvršim naređenja. Sportisti kojima sam pomogao da pobede bili su izuzetno talentovani i nisam mogao da razumem kako mogu da izgube od drugih. Jedino objašnjenje je bilo doping (tih drugih). Iskreno, bilo je to poput izjednačavanja uslova.”

Kaže da nema morala u ruskom sportu.

“Moral je možda vokabular iz američkog života, ali ne iz sovjetskog i ruskog. U SSSR je bio sovjetski moral, u Rusiji ga nema. Ogroman problem je militarizacija ruskog sporta. Prate naređenja, disciplinovani su, ali ne mogu da kažu istinu, jer su dali zakletvu ruskoj državi i smatraju strance potencijalnim neprijateljima ili čak stvarnim neprijateljima. Zato u Rusiji postoje tri načina: laganje, varanje i negiranje.”

Dodao je da ljudi ‘izvan’ ne mogu da razumeju šta se događa u sportu.

“Samo uzbunjivači to mogu da učine. Ali da bi to uradili u korumpiranim zemljama, moraju da pobegnu iz njih”

Otkad je otkrio detalje sistemsog dopinga u Rusiji, Rodčenkov živi neprestano u strahu.

“Jednom me je prepoznao neki student, rekao sam mu ‘Zaboravi da si me video’ i morao sam da nestanem”, objasnio je Rodčenkov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar