Foto: AP Photo/J Pat Carter

Legendarni trener Hauard Šnelenberger preminuo je u 88. godini života iz još uvek nepoznatog razloga.

Šnelenberger je na leto 2020. tokom jednog pada zadobio povredu lobanje zbog čega je morao da bude hospitalizovan. Od tada nije bilo previše informacija o njegovom zdravlju, da bi potom njegova porodica saopštila tužne vesti.

Rođen u Sejnt Mejnardu u Indijani, završio je srednju školu u Lujvilu u Kentakiju, gde je igrao američki fudbal, košarku i bejzbol, da bi po završetku srednje škole dobio stipendiju univerziteta Kentaki, gde je i napravio prve korake kao trener.

PROČITAJTE JOŠ...

Nije uspeo da se domogne NFL-a kao igrač, ali je na svom univerzitetu tri godine po završetku studija dobio mesto kao trener hvatača, da bi kroz samo godinu dana, 1960. godine otišao u Alabamu gde je sa samo 27 godina postao ofanzivni koordinator. Ono što nije uspeo kao igrač jeste kao trener, pošto je 1966. dobio posao trenera u ofanzivnoj liniji Los Anđeles Remsa, a potom, nakon tri godine, i poziv Majamija predvođenog legendarnim Donom Šulom.

Sa Dolfinsima je postigao nešto što verovatno neće biti ponovljeno u skorije vreme – kao ofanzivni koordinator rukovodio je napadom Majamija koji je 1972. godine postao NFL šampion bez ijednog poraza. U ovoj ekipi jedno od najvažnijih oružja bio je i Džim Mandić, Amerikanac srpskog porekla.

Nakon savršene sezone dobio je posao glavnog trenera u Baltimor Koltsima, gde se zadržao nešto manje od godinu i po dana, nakon čega je započela blistava karijera u koledž fudbalu, tikom koje je krčio status legende na klupi Majami univerziteta, Lujvila, kao i Florida Atlantika.

Sa Majamijem je 1983. osvojio titulu u NCAA šampionatu.

„Bez njega, ne postoji fudbal u Majamiju“, napisali su na Tviteru čelnici univerziteta Majami.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram
 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare