Foto: youtube.com

Legendarni rukometni reprezentativac i zlatni minhenski olimpijac, Petar Fajfrić, preminuo je u Šapcu od posledica koronavirusa, objavio je Rukometni savez Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Fajfrić je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 79 utakmica i osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, kao i bronzane medalje na svetskim prvenstvima 1970. u Francuskoj i 1974. godine u Istočnoj Nemačkoj.

Rođen je 15.2.1942. godine u Berkasovu kod Šida, gde je završio i osnovnu školu. Kao dvanaestogodišnji učenik počeo je da igra rukomet. Sa uspehom se bavio i fudbalom (nastupao za FК Borac Šabac) i rukometom.

Nakon srednje škole upisuje Poljoprivredni fakultet u Zemunu i postaje igrač ekipe RК Mladost, prelazi u Crvenu zvezdu, pa Dinamo iz Pančeva. Potom postaje član istorijske ekipe Crvenke koja predvođena Vladom Štenclom 1969. godine osvaja titulu šampiona Jugoslavije.

U sezoni 1969/70 stigli su do polufinala Кupa evropskih šampiona gde ih je izbacio Dinamo iz Berlina rezultatom 20:19, a 1973. godine prelazi u Metaloplastiku koja već u prvoj sezoni sa njim postaje član Prve savezne lige Jugoslavije i u najvišem rangu takmičenja je evo već neprekidno 47 sezona.

Po završetku igračke karijere ostao je veran rukometu i kao trener i sportski radnik dao nemerljiv doprinos radu i aktivnostima Metaloplastike i Medicinara. Smatra se da je bio prvi vrhunski igrač koji je došao u Metaloplastiku i svojim znanjem i iskustvom bitno doprineo stvaranju generacije „šabačkih vanzemaljaca“ i osvajanju dve titule prvaka Evrope kao i mnoštvu drugih klupskih, ali i reprezentativnih uspeha.

Poslednje godine života posvetio je aktivnostima u RК Medicinar i pomogao im u osvajanju prve titule prvaka države, ali i opstanku kluba u teškim vremenima i okupljanju što većeg broja mladih sportista. Кao veliki čovek i humanista nesebično je pomagao i klubove i mlade igrače jer rukomet je za njega bio nešto više od života.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar