Foto: youtube.com

Legendarni bokser, Lion Spinks, preminuo je u 67. godini u gradu Henderson u Nevadi, nakon višegodišnje borbe sa rakom prostate.

Tužnu vest potvrdio je porodični prijatelj Džo Bernal, a radi se o bokseru koji je postao planetarno poznat 1978. godine, kada je pobedio do tada nepobedivog Muhameda Alija, koji je preminuo 2016. godine.

Odlukom sudija je tada osvojio titulu u superteškoj kategoriji, u meču koji se smatra jednim od najvećih u istoriji boksa.

Inače, veliki šampion Džordž Forman (72) rekao je da je tada stavljanje Spinksa u ring sa Alijem u to vreme smatrano šalom.

„,Ljudi su mislili – zašto bi, od svih, stavili Spinksa u ring sa Alijem, čoveka koji ima tako kratku boksersku karijeru? Ali je ubio boga u Aliju, od glave do pete, čak je i Ali bio iznenađen. Spinks je bio pravi i zaslužio je mesto u istoriji bokserskih šampiona“, rekao je Forman.

Spinks je bio i osvajač zlata na Olimpijskim igrama 1976. godine, u karijeri je imao 46 borbi, pobedio je 26 puta, od toga 14 puta tehničkim nokautom, 17 puta je izgubio, a tri puta je bilo nerešeno.

Poznat je i po tome što je Alija poslao u penziju (iako je Ali boksovao posle još dva meča), a Spinks se penzionisao u 42. godini, posle borbe sa Fredom Houpom 1995.

Spinks je drugi čovek koji je bio svetski šampion u boksu i u rvanju, pošto je 1992. godine osvojio titulu i u ovom sportu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar