Foto: Nova.rs, Promo

Vest da je Telekom Srbija otkupio prava na prenos engleske Premijer lige na kanalima Arena Sporta nije izazvao burnu reakciju samo u Srbiji, već i znatno šire.

Među prvima se oglasila Otvorena Demokratija (Open Democracy), čuveni britanski politički portal koji se bavi medijskim slobodama još od 2001. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

U tekstu pod naslovom „Igranka za Premijer ligu na Balkanu“ urađena je duža analiza pozadine odluke da najgledanije fudbalsko ligaško takmičenje na „starom kontinentu“ stigne u Arenu.

Kako je navedeno, krajnji cilj ove grupacije je „potkopavanje medijskih sloboda u regionu“:

„Tokom devedesetih godina 20. veka, predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević je napravio korak koji je izgledao kao liberalizacija srpskog televizijskog tržišta dozvolivši nekolicini privatnih kompanija da uđu među državne emitere. Međutim, te kompanije su morale da potpišu saradnju sa državnom televizijom RTS, što znači da su samo one emisije koje su bile po ukusu Miloševića mogle da budu emitovane.

Posebnu naklonost Miloševića stekli su programi poput ozloglašenog Pinka, koji je nudio blještavu zabavu u vidu neprestanog forsiranja turbo-folk muzike na velikim scenama uz veliki broj polugolih pevačica.

Ovi programu su poslužili kao korisna distrakcija sa rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pomogli su pri otupljivanju osećanja u populaciji nakon krvavih opsada Vukovara, Srebrenice i Dubrovnika. Takođe, na ovaj način je gledaocima plasirana ekskluzivna propaganda vlasti, s obzirom na to da nije bilo prostora za alternativna mišljenja. Tri decenije kasnije, situacija u Srbiji je veoma slična. Sada, doduše, nije turbo folk muzika ono što je iskorišćeno za skretanja pažnje sa realnosti, već sport – pre svega Premijer liga Engleske“, navedeno je na sajtu ovog portala.

Foto: EPA/MAJA ILIC, Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon podsećanja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u to vreme služio kao ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića, Otvorena Demokratija piše da je ulogu tadašnjeg RTS-a preuzeo Telekom, ali je taktika ostala slična:

„Vučić diktira sve i služi kao glavni donosilac odluka u svim aspektima srpskog društva, što uključuje i medije gde novinare drži na izuzetno kratkom povocu. Srbija ima velikih problema sa medijskim slobodana, poštovanjem zakona i demokratskim standardima, u uslovima za koje mnogi tvrde da su čak i gori od onih u vreme Miloševića, s obzirom na to da je ostalo samo nekoliko nezavisnih medijskih kuća, što je bila i ocena Fridom Hausa.“

Otvorena Demokratija je Telekom opisala kao „čuvara vatre“ u poslednjih godinu i po dana:

Pol Pogba (Mančester Junajteda) i Natanijel Filips (Liverpul)/Foto: EPA-EFE/Peter Powell

„Ova kompanija je poslednjih godinu i po dana kroz Arenu Sport kupovala prava za sve vodeće svetske turnire, i to ne samo za Srbiju već za ceo region. Sada je u fokus došao ‘dragulj’ u kruni, Premijer liga“, stoji u tekstu, ali namera nije samo dodatak još jednog sporta u dugačku listu onoga što Arena već poseduje. Razlog je, zapravo, sasvim druge prirode:

„Kupovinom prava, namera nije samo dominacija među kablovskim operaterima u Srbiji, već i dolazak na čelo najvažnijih medija na Balkanu – uključujući i Sloveniju i Hrvatsku. Ovo je deo agresivne Vučićeve strategije kako bi širio uticaj režima i promovisao geopolitičku agendu. Kako bi u tome uspeo, ključ je atraktivan televizijski sadržaj. Pogotovo na fudbalski zaluđenom Zapadnom Balkanu“, stoji u nastavku teksta na Otvorenoj Demokratiji.

Oči posebno bode cena po kojoj je Telekom otkupio prava na prenos mečeva engleskih timova:

„Telekom je već platio veliku sumu za prava prenosa italijanske, francuske i liga na teritorijama bivše Jugoslavije, i to više nego što je plaćeno za televizijska prava u Nemačkoj i Austriji. Ovo postaje dodatno zbunjujuće ako znamo da na Balkanu živi tek oko 20 miliona stanovnika, u poređenju sa oko 90 miliona u Austriji i Nemačkoj. Zašto bi Telekom Srbija, kompanija u vlasništvu siromašne države, bio spreman da plati tako neverovatnu sumu? Kako može da donese povrat novca poreskih obveznika?

Foto: Printscreen

Odgovor je da je važnost svega politička. Srpski lideri žele za ‘zaključaju’ balkansku publiku kanalima sa anti-zapadnim narativom koji odgovaraju rastućim vezama sa Rusijom, Kinom i Mađarskom. U isto vreme, postoji želja da bude uništena konkurencija u telekomunikacijama i medijima, kao i kreiranje klime u kojoj bi nezavisni mediji bili onemogućeni da funkcionišu i prinuđeni na bankrot. Time bi opozicija bila onemogućena da dođe do televizija sa nacionalnom pokrivenosti, čime bi stisak vlasti aktuelne političke partije dobio dodatno na snazi.“

Takva dešavanja, kako tvrde u Otvorenoj Demokratiji, pozivaju na veliku zabrinutost:

„Srpski režim koristi Telekom kako bi onemogućila pojavu kritičkih glasova i širenje preko kablovske televizije, ali i kako bi uništila konkurenciju, čime bi medijska sloboda i kritičko novinarstvo u zemlji bili ograničeni.“

U zaključku, Otvorena Demokratija navodi da ovakva dešavanja izazivaju veliki broj problema na nivou Evrope:

„Premijer liga bi, bez ikakve sumnje, prihvatila ponudu nekoga ko je spreman da zavuče ruku i novcem poreskih obveznika plati iracionalnu sumu za medijska prava. Ali prodajom prava Telekomu Premijer liga bi postala saradnik u Vučićevim nastojanjima da uveća demokratske nedostatke u Srbiji, zacementirala bi njegovu sve autoritarniju vladavinu.“

Na kraju, čitava priča je svedena na jedno pitanje:

„Najgledanija svetska liga u fudbalu mogla bi da postane ekvivalent onome što je devedesetih godina 20. veka bio turbo folk pod Miloševićevim režimom: šljašteća distrakcija od važnih političkih dešavanja i problema sa ljudskim pravima, isto kao što je u to vreme pažnju odvlačila velika scena puna plesačica u mini suknjama koje su pokrivale ratna dešavanja. Pitanje je, da li Premijer liga želi da bude deo ove igre?“, stoji na samom kraju teksta Otvorene Demokratije.

Bonus video: Novak Đoković se oglasio pred put na Olimpijske igre

 

*****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare