Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Bivši šef moskovske antidoping laboratorije, i uzbunjivač Svetske antidoping agencice (WADA) o dopingu u ruskom sportu, Grigorij Rodčenkov objavljuje autobiografiju.

U poslednjem izdanju „Mejl on sandej“ objavljeni su odlomci iz knjige u kojoj autor priča o tome kako je godinama učestvovao u prikrivanju dopinga domaćih (ruskih/sovjetskih) sportista.

„Svesno sam obmanjivao svetske antidoping vlasti više od deset godina, kako bih proslavio ruske sportiste i tako oduševio sportske zvaničnike koji su želeli da uvećaju ruske uspehe u sportu. Opravdao sam svoje postupke činjenicom da ni SSSR, ni Rusija nisu imali stvarnu doping kontrolu, pa sam nastavio da hodam utabanom stazom“, piše Rodčenkov, a prenosi „Sport ekspres“ članak iz „Mejla on sandej“

PROČITAJTE JOŠ

Rodčenkov je pisao i u upotrebi nedozvoljenih stimulativnih sredstava od strane sovjetskih sportista u nerealnim dozama. Prema njegovim rečima (neimenovan) dvostruki olimpijski šampion jednom je uzeo previše steroida.

„Uzeo je stanozolol u toliko ogromnim dozama da se, kada smo unosili njegove podatke u aparat, oglasio alarm. Toliko je bio kontaminiran metabolitima stanozolola da je kasnije nekoliko uzoraka pokazalo lažne pozitivne rezultate čak i kad smo znali da nema steroida. Uprkos činjenici da sam njegov uzorak razblažio destilovanom vodom u omeru 10 prema 1, a uređaj je i dalje pokazivao veliko prisustvo stanozolola.“

Takođe je imenovao još jednog olimpijskog šampiona koji je postavio „neverovatan svetski rekord“ u sistematskom dopingu, dodajući da su ti sportisti „glavni primeri bliske povezanosti vladinog doping programa i ideologije komunizma“.

Ipak, njegova najzanmljivija tvrdnja je da SSSR nije bojkotovao Oilimpijske igre u Los Anđelesu 1984. u elji da se revanširaju SAD za isti potez četiri godine. Ve je u pitanju nešto drugo.

„Sovjeti su planirali da sakriju laboratoriju za doping kontrolu na brodu u luci u Los Anđelesu tokom OI 1984., pošto su Manfred Donike (jedan od antidoping šefova MOK) i Don Ketlin sa Olimpijske analitičke laboratorije na UCLA objavili da će biti u stanju da otkriju sve ilegalne lekove, uključujući stanozolol i testosteron. Testiranje sportista pre polaska bilo je nedovoljno. Sovjetski sportski ‘potencijali’ trebalo je da imaju sopstvenu laboratoriju na mestu koja bi osigurala da nijedan ‘prljavi’ sportista nije bude uhvaćen.“

Kada je Los Anđeles odbio da dozvoli sovjetskom brodu da uđe u luku, to je bila poslednja kapljica. Politbiro je odlučio da bojkotuje Olimpijske igre. Potom su dve godine kasnije organizovane Igre dobre volje u Moskvi, uz finansijsku podršku Teda Tarnera.
Bile su to prve igre na kojima su se zajedno takmočili sportisti SAD i SSSR.

„Doping kontrola na tim Igrama bila je formalnost. Naša laboratorija otkrila je 14 pozitivnih rezultata, ali su aparati iz Goskomsporta odlučili da ih ne prijave, jer ‘alternativnim Olimpijske igrama’ nije hteo niko da nanaese mrlju“, tvrdi Rodčenkov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar