Mirjana Mašić Jovović Foto:Streljački savez Srbije

Mirjana Mašić Jovović, najtrofejnija sportistkinja u istoriji Partizana, biće sahranjena u sredu na Novom groblju u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Pre toga će od 12 časova u klubu sportista na stadionu Partizana biti organizovana komemoracija povodom smrti legendarne srpske reprezentativke u streljaštvu.

Mirjana Mašić Jovović rođena je 2. oktobra 1949. godine. Tokom karijere koja je trajala više od 20 godina osvojila je 67 medalja na međunarodnim takmičenjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, od toga 17 odličja na svetskim i evropskim prvenstvima. Tri puta je obarala svetski rekord (dva puta kao član ekipe i jednom u pojedinačnoj konkurenciji).

Bila je deo istorijskog uspeha jugoslovenskog streljaštva. Naša reprezentacija je do prvih zlatnih medalja na šampionatima planete došla 1970. godine u Finiksu. Mirjana je tada, zajedno sa Desankom Pešut i Magdalenom Herold, bila članica sastava koji je postao ekipni prvak sveta u dve discipline – vazdušnom i MK puškom iz ležećeg stava i oborio svetski rekord.

Naredne godine, na Evropskom prvenstvu u Zulu ostvarila je najveći pojedinačni uspeh. Malokalibarskom puškom iz trostava je osvojila titulu šampiona Starog kontinenta i postavila svetski rekord (577 krugova), koji je bio nenadmašen više od sedam godina.

Mirjana Mašić Jovović
Mirjana Mašić Jovović; Foto: Streljački savez Srbije

Posle Zula još dva puta je postala prvak Evrope, oba puta u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (1974 i 1983.godine).

Učestvovala je na Olimpjskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine i osvojila šesto mesto u trostavu.

Titulu državnog prvaka osvajala je 23 puta, od toga 16 u pojedinačnoj konkurenciji. Na domaćim takmičenjima osvojila je više od 400 medalja.

Trenerskim poslom je počela da se bavi još kao aktivni takmičar, u Partizanu, koji je osamdesetih bio rasadnik mladih strelaca. Trenirala je mnoge vrhunske takmičare. Karijeru je odlučila da završi kada ju je na prvenstvu države nadmašila njena učenica.

BONUS VIDEO Milenko Sebić na ivici suza o bronzi, Bobani i dirljivom gestu VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram