Mirko Poledica Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

"Od profesionalnog fudbala treba izopštiti politiku", poručio je na tribini o sportu održanoj u Čačku predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica, ističući da je profesionalni sport DNK svake nacije.

„Velika mi je čast što učestvujem na ovom veoma vašnom skupu na kome se govori o sportu, i to u mom rodnom gradu. Vi ste upozati da sam ja puno govorio o korupciji kada je u pitanju „najvažnija sporedna stvar na svetu“. Bavim se radno – pravnim statusom profesionalnih fudbalera i zastupam ih u svim međunarodno – pravnim odnosima“, rekao je Poledica.

„Kada pričamo o sportu, prvo treba da preciziramo šta to zapravo znači profesionalni sport“, istakao je predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

PROČITAJTE JOŠ...

„Svakako treba da budemo ponosni jer imamo izvanredne rezultate u brojnim sportskim dešavanima, ali najmanje u fudbalu. Svi profesionalni sportisti, po Zakonu o sportu moraju imati prihode i radni status, staž, i za to treba da budu plaćeni, što, nažalost kod nas nije slučaj“, kazao je on.

„Poseban problem predstavlja politički uticaj na sport o čemu sam često govorio“, podsetio je Poledica.

„Ako danas pričamo o ministru Novici Tončevu, svi znamo da je on član FSS, iako po Zakonu o sportu ne bi mogao da obavlja nijednu javnu funkciju na toj poziciji. Profesionalni sportisti u Srbiji su danas poniženi i teško se to može opisati rečima“, ocenio je Poledica.

On je opisao kako funkcioniše radno-pravni sistem u našoj zemlji. „Dakle u fudbalu mogu učestvovati naši i inostrani igrači. Na njih se u slučaju spora primenjuju dva potpuno različita zakona.

„Dakle, ukoliko profesionalni igrač dolazi iz BiH ili Crne Gore, i ako ima bilo kakvo sporno radno-statusno pitanje on se može obratiti arbitarnoj Komori FIFA i tu se automatski primenjuje švajcarski zakon, što nije slučaj sa srpskim fudbalerima“, pojasnio je Poledica.

On smatra da nije neophodno da ovo dalje obrazlaže, budući da u oviru FSS postoji arbitražni sud koji uslovno ne priznaje međunarodne oragnizacije.

„Dakle naši sportisti su podređeni u odnosu na strane državljane. Smatram da niko od njih ne treba da bude povlašćen bez obzira na to odakle dolazi i koje je vere“, kategoričan je predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

Prema njegovim rečima, sport nije politika, a on je očekivao da će se u Srbiji naći neko pametan da zaštiti decu koja treba ili su načinili prve sportske korake.

„Čačak u kome sam odrastao poslednje decenije nije iznedrio nijednog profesionalnog sportistu, osim košarkaša Avramovića. To je posledica nerada, neznanja i sujete, naravno tu ne ubrajam Kiću, Radmila i Željka. Čitav koncept sporta se promenio i ja često kažem da je ta evolucija i revolucija promenila stanje u ovoj oblasti“, naglasio je Poledica. On je napomenuo da Srbija danas nema stručne ljude jer se danas „gleda samo ko je član koje stranke“.

„Svi moramo biti ujedinjeni da bismo našoj deci i budućim genracijama omogućili da se bave sportom. Primetio sam da svi klubovi koji dobijaju novac iz budžeta naplaćuju mališanima članarine što ne bi trebalo“, ukazao je on.

„Prema njegovim rečima, tako je i u Čaku. To se mora hitno promeniti iako su teška vremena“, zaključio je on.

Danilo Ikodinović, Predsednik odbora za sport Narodne stranke je istakao da se moraju mnoge stvari menjati u sportu.

Danilo Ikodinović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Maksimalno sam se aktivirao, jer posećujemo sve gradove Srbije kako bismo predstavili neke svoje planove i programe“, rekao je legendarni vaterpolista.

On je dodao da sve to radi jer je politika sastavni deo svakog punoletnog građanina zemlje.

„Bez nje ne možemo ništa da uradimo. Narodna stranka ima tri pravca kada je sport u pitanju. Vratićemo rekreativni sport u škole. Kada sam ja pohađao školu fizičko vaspitanje je bilo jedan od najvažnijih predmeta i to se mora izdejstvovati. Sport je veoma bitan segment kako društva, tako psiho – fizičkog razvoja dece. Zbog toga moramo vratiti stručne ljude u škole“, istakao je Ikodinović.

On smatra da država nema pojma šte je to rekreativni sport, ali se to mora usaditi ljudima u svest.

„Moramo shvatiti da je vrhunski sport nešto što dolazi na kraju cele priče. Ideja je da se omasove sportska dešavanja, a za to je neophodna dobra sportska infrastuktura“, zaključio je legendarni vaterpolsta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar