Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Šokantna vest dolazi iz Irana, gde je pogubljen Ali Mutairi, bokserski šampion i poznati trener.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog ovog su se oglasile i Ujedinjene nacije, a sportski savezi su se alarmirali i pozivaju na suspenziju ove zemlje iz brojnih međunarodnih takmičenja.

Ovo nije prvo pogubljenje nekog sportiste u Iranu, u septembru 2020. je rvač Navid Afkari izgubio život pogubljenjem, jer je bio osuđen za ubistvo člana obezbeđenja na antivladinim protestima 2018. godine.

Tada se sve završilo samo na međunarodnim opomenama, Iran je tada preko pravosudnih organa saopštio „da je procedura ispoštovana do samog kraja“.

Jerusalim Post donosi svedočenja aktivista i porodice Mutairija, čiji članovi tvrde da je on bio mučen pre nego što je primoran da prizna da je ubio dvojicu pripadnika Basidž policije.

Portparolka Ujedinjenih nacija izjavila je da se „oštro osuđuju pogubljenja“, kojih je bilo najmanje 28 od polovine decembra, uključujući i pripadnike manjina.

U Iranu je saopšteno da je Ali Mutairi teroristički pripadnik Islamske države i da je kao takav napao Basidž bazu kada su nastradala dva pripadnika milicije.

Inače, pripadnici ove paravojne grupe nemaju udeo u vlasti, ali ih podržava vrhovni vođa države, Ajatolah Ali Hamnei.

Oglasio se i Rob Keler, generalni direktor „Global Athlete“, internacionalne advokatske grupe koja predstavlja olimpijske sportiste.

„Međunarodni olimpijski komitet mora sada da reaguje, mora da se suspenduje Iran sa Olimpijskih igara. Životi njihovih sportista su sada u opasnosti, oni ne mogu da funkcionišu“, rekao je Keler.

Brojni mediji u Iranu nisu mogli da potvrde režimske navode o članstvu Mutairiju u ISIS-u, a jedan novinar poručio je da ga je iranski režim pogubio samo zato što je opozicioni aktivista.

„Ne očekujte da će Savet UN za ljudska prava poslati istražnu komisiju u Iran“, nije optimista novinar Husain Abdul Husain.

Za sada je poznato da je pored spomenute dvojice pogubljen ranije i treći sportista, nekadašnji šampion u rvanju, Mehdi Al Hoseini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare